Innovationernas Gävle 2/2

2011-02-02

Gävle, onsdag. Jag rapporterar från länets residensstad i en besvärlig tid. Idag är Gävle som en utförsäljning i en skräpaffär – inget är bra och allt ska bort. I torsdags rapporterade Radio Gävleborg om att länets grisuppfödare har det svårt. 9 av 10 uppfödare har tvingats lägga ner sedan 80-talet. Som om inte detta elände vore nog kommer Furuviksbarnen att läggas ner och ersättas med annan, mer prisvärd underhållning. Konkurrensen i underhållningsbranschen har gjort att det nu går att anlita etablerade artister till samma pris som de tidigare barnarbetarna. Femtio kronor och en mjukglass per dag betraktas idag som skäligt gage för nån av de där som åkte ur Idol lite för tidigt. Dessutom är dagmammornas lokal på Timmermansgården hotad, och i slutet av februari riskerar den lokala hockeyarenan att bli av med tillståndet att servera öl. Allt känns minst sagt hopplöst. Det finns de som kallar Gävle för en stad där människor hjälps åt att inte komma nånvart. Man håller varann tillbaka, och skyddar varandra från framsteg. Därför var det extra roligt att igår träffa nån som inte tänkte ge upp i första taget.

Immun mot motgångar

Då träffade jag nämligen en dam som tycktes vara immun mot motgångar. I en situation där alla andra hade gett upp och börjat tokgnälla var den här kvinnan fullt upptagen med nån sorts överentusiastisk problemlösning, och ju fler problem som tornade upp sig desto bättre mådde damen. Hon hade först missat en buss, sedan fått sitt tåg inställt och därefter tappat bort mobilen. För mig hade mobiltelefonförlusten varit en katastrof. För henne var det en chans att prata med nya människor och be om hjälp. De första hon pratade med tog hennes plånbok. För mig hade det varit en till katastrof, men för henne var det en chans att motionera lite när hon sprang efter dem. När hon sedan halkade och tappade nycklarna tyckte jag att hon borde inse att hon drabbats av en usel dag och bara lessna, men inte den här kvinnan. Hon var överlycklig, och pratade vitt och brett om hur de olika motgångarna borde ses som möjligheter och hur de tillsammans skulle ge synergieffekter och oanade lösningar.

Framåt-uppåt-konsult i spin

Det visade sig att den här kvinnan var en såndär innovativ, framåt-uppåt-konsult som lärde folk att tänka utanför boxen och vara driftiga entreprenörer med vilda idéer. Hon hade tagit del av katastrofnyheterna och genast åkt hit för att hjälpa till att lösa problemen. Kanske hade hon slagit huvudet när hon halkade, eller också hade hon bara väldigt korta nervbanor mellan olika delar av hjärnan. Hur som helst hade hon huvet fullt av lösningar – den ena mer vansinnig än den andra. Och hennes vansinne var extra farligt eftersom det låg en metod bakom den. Hon arbetade fram sina lösningar genom att ta befintliga förhållanden och kombinera dem på nya sätt. Nu hade hon tagit griskrisen, furuviksbarnskrisen, dagmammekrisen och ölkrisen och slagit ihop dem med intryck från den gångna vargjakten och den planerade utplantering av vargvalpar från djurparker som miljöminister Andreas Carlgren utlovade i veckan.

Innovationen når max

Först skulle man leta reda på riktigt små grisuppfödare som man kunde plantera ut i den lokala hockeyarenan. Sen kunde man låta de upprörda dagmammorna hantera sin ilska genom att låta dem skjuta av furuviksbarnen, varpå de kunde serveras öl i timmermansgården.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.