Lyxtoaletten i Älvkarleby 26/1

2011-01-26

Älvkarleby, onsdag. Fram tills igår var det jättetråkigt här i Älvkarleby. Januari är jobbigt för alla – pengarna är slut men det är inte räkningarna. Det är mörkt och hopplöst och man har ingenting att se fram emot. Vardagslyx är visserligen en definitionsfråga, men i januari kan man inte ens hyra film och käka godis – filmen kostar för mycket och godiset är bannlyst i ett tappert försök att uppfylla nåt oöverlagt nyårslöfte. Det enda som återstår är vardagslyxen att gnaga på knogarna och stirra in i väggen.

Galornas tid

I en situation av tristess och dålig ekonomi är det många som gör misstaget att slå på TV:n. Det får de ångra. Bittert. För att verkligen irritera folk med ekonomiska problem har nämligen TV-kanalerna i en gemensam drive valt att göra januari till månaden då man visar galor. Det är guldbaggegalor, grammisgalor och p3 guld-galor om vartannat. I den mest skuldsatta perioden på året ska vanligt folk tvingas titta på hur framgångsrika människor glider omkring i dyra kläder och limousiner och hyllar varandra. De har inte ens vett att sprida lite framtidstro – det enda de gör är att fira hur bra det gick förra året. Som normalinkomsttagare får man inte ens grotta ner sig i den egna misären i lugn och ro utan att lyckomaffian ska komma och störa genom TV-rutan. Snart kommer det väl hem folk i stormhatt och paljetter och steppar omkring i lägenheten med fickorna fyllda av pengar bara för att nå dem som är smarta nog att stänga av TV:n i januari.

Uselt januari

Här i Älvkarleby har det varit extra tråkigt. Åtminstone på Östangårds äldreboende, för där har januariräkningarna varit extra höga. Östangårds ledning blev nyligen ålagd att åtgärda toaletterna på äldreboendet. Kostnaden för ombygget kommer att hamna någonstans mellan en och fyra miljoner. I ett desperat försök att få rätsida på ekonomin har kommunen försökt få in lite pengar från scouterna, men det har hittills inte gått så bra. Så Älvkarleby har haft ett uselt januari.

Taxi till tvättstugan

Åtminstone fram till igår. Nu har allt vänt. Lönen är ju här! Folk har betalat sina räkningar och har fickorna fulla av pengar från nya sms-lån. Är man regionalfullmäktigeledamot med höjt arvode har man fickorna fulla av de pengarna. Överallt lever folk livet och överkompenserar den passerade misären. Folk äter kaviar, åker taxi till tvättstugan och försöker bli kompis med adeln.

Lyxtoaletter

Här i Älvkarleby är glädjen enorm över januarilönen och den våg av lyxkonsumtion som kommer i dess kölvatten. Att folk har pengar löser ju hela problemet med de dyra toaletterna. Inte direkt men indirekt. Visst kostar det pengar att bygga om toaletterna på Östangård, men med lite entreprenörsanda och rätt konstruktion kan det hela löna sig. Både de boende och personalen har ju mer pengar nu, och vill säkert unna sig lite vardagslyx. Och vardagslyx är ju som bekant en definitionsfråga. Toaletterna kommer således att förses med myntinkast som finansierar upprustningen och ökar kundernas valfrihet. För tio kronor kan man välja att få komma in på toaletten, för fem kronor får man tio ark papper och för ytterligare en femma får man tillgång till varmvatten och tvål efter besöket.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.