Licensjakt på träd i Tegeltjär 19/1

2011-01-19

Tegeltjär, Ljusdals Kommun, onsdag. Vattenkanoner, tårgas och skarpa kulor i luften syns inte till här i Tegeltjär. Tegeltjär är en by där politiska beslut varken möts av våldsamma demonstrationer eller urartade protester. Visst, folk här är missnöjda med det mesta, men de är också väldigt bekväma. Ett sextiotal personer har orkat skriva under en protestlista, men det var knappast något som ledde till kravaller.

Timmertaxi

Bakgrunden till protesterna är Ljusdals Kommuns planer på att bygga en tågterminal för timmertransporter i Tegeltjär. De som bor här är minst sagt motvilliga till bygget. Och det kan man ju förstå. Alla som har varit på en vanlig tågterminal vet hur det kommer att bli med det där timret: Timmertågen kommer sent. Timret ska byta till ett anslutande tåg som redan har gått och det blir massor med timmer som får stå på perrongen i flera timmar och vänta. Till sist sätter de in nån anslutningsbuss, men den får motorkrångel och kommer inte, så till sist får de köra timret med taxi. Dessutom blir det en massa extra oljud, järnvägsspår som är ivägen, man får ta omvägar för att komma dit man ska eftersom det är järnvägsövergångar överallt. Hela området blir förstört. Man får sågspån i håret och bark i brödet. Tegeltjär blir inte alls den idyll det var när Tegeltjärsborna flyttade hit.

Kulturförening på tipspromenad

Så naturligtvis vill folk markera sitt missnöje. Det gäller bara att lägga sina missnöjesyttringar på en passande nivå. Att gå ut i generalstrejk vore i och för sig bekvämt men ingen skulle ju märka nåt. Massdemonstrationer har aldrig riktigt fungerat här i Tegeltjär. Även om byn gick man ur huse så skulle det ändå bara se ut som en mindre kulturförening på tipspromenad. Och om områdets samlade styrkor av polis och militär stormade in för att slå ner protesterna så skulle det se ut som om kulturföreningen på sin tipspromenad mötte tre småtjocka farbröder som var ute med en trött hund. Inte mycket till kravaller.

Timmerfritt

Så hur ska folk här i Tegeltjär göra för att slippa timmerterminalen? Tack och lov har folk i Hälsingland koll på varandra. Tegeltjärsborna har sett hur Nordanstigs Kommun har hanterat vargfrågan under hösten. Nordanstig har ju haft en kraftfull och uppmärksammad kampanj där man gått mot strömmen och sagt sig vilja bli en vargfri kommun. Hittills har det inte gått så bra, men kommunen har åtminstone blivit känd för sin ambition. Så Tegeltjärsborna har nu fört över hela det här konceptet till den egna timmerfrågan. Nu hoppas Tegeltjärsborna få bli en timmerfri by. Om det inte finns nåt timmer så blir det ingen terminal. Man har således börjat lobbyarbetet med att sprida historier om hur farligt timret är. Det går ju trots allt att visa statistik över hur många som dör eller skadas av fallande timmer. Timmer kommer från träd. I ett försök att utrota timret från området ansöker Tegeltjärsborna nu om tillstånd att börja bedriva skyddsjakt. På träd. Landets jägare stod ju i kö för att få vara med och jaga varg och alla fick inte vara med. Alltså måste det finnas skjutsugna jägare kvar som gärna ställer upp även när villebrådet är en gran . En analys av gångna jaktsäsonger visar åtminstone att kompetensen finns. De flesta jägare skjuter inte nånting annat än träd.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.