Plundring i Ullungsfors 12/1

2011-01-12

Ullungsfors, Edsbyn, onsdag. I förrgår när jag kom hit var alla här i Ullungsfors sura och ingen hälsade. Januaridepressionen hade kommit med besked. I förra veckan började räkningarna dimpa in i Ullungsfors. De som hade skänkt de dyraste julklapparna i december hade tydligen handlat på kredit som nu skulle betalas. Och de som varit duktiga och köpt grejerna kontant fick istället en elchock när energibolagens vinterfakturor avslöjade fantasibelopp. Dessutom tog vattnet slut här i söndags. Hela Ullungsfors kändes totalt utplundrat.
Det är annat idag. Nu går så gott som varenda Ullungsforsbo omkring med en papperspåse i handen och ser ganska nöjd ut. De som bor på Hattavägen går även omkring i en varsin rolig hatt – det gör de alltid när det har hänt nåt festligt i byn. Alla här verkar rätt nöjda, trots de höga fakturabeloppen. Vad står på? Har Ullungsfors blivit förvirrat?

Räkneövning

Det vore i och för sig inte så konstigt. Jultiden lider mot sitt slut och julen är en period som är gjord för att skapa förvirring. Julen firas för att uppmärksamma Jesu födelsedag. Men födelsedagen är bara en dag. Juldagen. Resten av julen är ett mischmasch av dagar som vi firar av högst tveksamma anledningar. Julafton firar vi för att det är dagen innan dagen för det riktiga firandet, medan annandag jul firas för att uppmärksamma att det är dagen efter dagen för firandet. Sen är det nåt geni som har slängt in trettondagen. Den firas för att uppmärksamma att det nu har gått tretton dagar sedan vi firade. Och trettondagsafton firar vi för att det är dagen innan dagen som firas för att det är tretton dagar sedan det riktiga firandet. Trettondagsafton hade kunnat få heta tolftedagen men det hade väl varit för enkelt. För att verkligen yra till det hela har vi här i Sverige lagt till en extra högtidsdag, som vi har förlagt till den trettonde januari, vilket är nitton dagar efter juldagen. Men vi har valt att kalla den för tjugondagen eftersom det då har gått tjugo dagar sedan dagen innan dagen som räknades från början. Och om det skulle vara nån därute som fortfarande förstår vad det här handlar om så har vi lagt till en festlig liten extragrej i slutet av namnet på den här dagen. Knut.

Understimulerade dragspelare

Tjugonda Knut är dagen då julförvirringen når sitt maximala läge, och man måste slänga ut allt som hör julen till för att inte få huvudvärk. Det är därför vi har julgransplundringar till förbannelse den här veckan. Över hela länet har skolor, dagis och hembygdsgårdar kokat av hasande barn med barr i strumporna som tvingats hoppa som grodor, skära skära havre och slinka ner i diken för att få sin klena belöning i form av värdelösa, gamla kakor och godis som var torrt redan när det köptes in i mitten av december. Allt i syfte att aktivera hemortens åldrade och understimulerade dragspelare.

Vuxenplundring

Men igår var det några här i Ullungsfors som kom på den briljanta idén att verkligen aktivera den där stackars dragspelaren. Det är därför alla är så nöjda idag. Istället för att bara se på när kontot töms av hungriga fordringsägare bestämde man sig för att fira med att instifta Artonda Jan – dagen då bankkontot ska tömmas, privatekonomin plundras och framtidshoppet kastas ut under sång och dans. Det blev en vild fest i hela byn, och när alla hade slunkit ner i diket fick de en varsin påse med värdelösa, gamla femtiöringar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.