Nyårskampanjen på Sävstaås IP 29/12

2010-12-29

Edsbyvägen utanför Bollnäs, onsdag. Veckan här har varit usel. Den har varit usel i Bollnäs i allmänhet, och här i längs Edsbyvägen har den varit usel i synnerhet. Här ligger nämligen Sävstaås Idrottsplats, platsen där man årligen brukar hålla ett klassiskt bandyderby mellan Bollnäs och Edsbyn på annandag jul. Bandyderbyt är det enda roliga som händer här på hela året. Och i år fick de ställa in bandyderbyt. Luften gick liksom ur alla som bor härikring. Vad skulle de nu göra?

Profilering och Gävle

Bandyderbyt hade ju definierat området. Optimistiska nyetableringskonsulter hade satt upp Sävstaås IP som ett av kärnvärdena i regionen. Vissa hade till och med beskrivit bandyderbyt som ett tungt vägande skäl till att framgångsrika entreprenörer och högutbildade karriärister skulle vilja bosätta sig längs Edsbyvägen om bara kommunen kunde sänka skatterna och ge lite frikostigare bygglov. Bandyderbyt har varit ljuset i tunneln och själva spiken på vilken ”den episka tavlan över livets mål och uthärdlighet” kunnat hängas upp. Bandyderbyt har varit områdets profil. Alla platser ska ju profilera sig idag. Oftast bara med en slogan eller en vision. Men ibland även med en hel kampanjgrupp och klistermärken och ett stort svart hål för skattepengarna.

Ju större ort, desto konstigare kampanjer tycks ha varit den gällande metoden. Till exempel för länets största stad, Gävle, som gått i täten med visionskampanjer som Gävle Sätter Segel, Kulturell Allemansrätt och den helt flippade kampanjen Mer Jul i Gävle. Med fullt pådrag av lysande dekorer och klingande klockor vill Gävle säkra sin plats på kartan som den självklara julstaden framför andra. De boende längs Edsbyvägen har haft bandyderbyt. De har inte behövt pressa fram nåt dyrt och tomt optimistprojekt. Det är knappt så de behövt ställa sig bakom kommunens visioner om möjlighetens stad. Längs Edsbyvägen behöver de inga möjligheter så länge de har bandyderbyt. Det har de inte längre, och därför har veckan varit usel. Gud hjälpe oss! Snart kommer visionärerna, viskades det i stugorna härikring.

Nyårskampanjen

Och mycket riktigt. Igår kväll rullade den första stadsjeepen in, full av visionskonsulter. De har redan påbörjat sin första kampanj – Nyare Nyår på Sävstaås, en nyårskampanj där Sävstaås IP kommer att användas till max. Här ska de bygga en gigantisk champagnefontän och ett klocktorn med världens största tolvslagsklockor De ska ha tävling i aftonklänningar – längst vinner. De ska göra en live-version av Grevinnan och Betjänten. Över hela idrottsplatsen kommer de att lägga ut en gigantisk tigerfäll som inbjudna kändisar kan snubbla på innan de serverar sherry till Mister Winterbottom. På själva nyårsafton kommer de att ordna ett fyrverkeri så stort att de måste förvarna NATO.

Tidshopp

Tolvslaget hoppas man kommer att gå till historien då de världsrekordstora klockorna kommer att slå ett trettonde slag medan en hel kör av avdankade dramatenskådisar läser en modern version av Tennysons dikt Nyårsklockan. Det blir en version där man blandat in svensk populärmusik och sponsring. Finansierade av ett telefoniföretag kommer den lätt berusade skådiskören att hojta fram den nya strofen; ”Ring, klocka, ring ring bara du slog en signal”.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.