Uthandling i Valbo 22/12

2010-12-22

Valbo, Gävle kommun, onsdag. Valbo är kanske mest känt för sitt köpcentrum, som rent tekniskt inte ligger i Valbo, utan snarare i Mackmyra. Men hade man 1970 valt att kalla köpcentrat för Mackmyra Köpcentrum, hade det numer så kända whiskydestilleriet som grundades 1999 inte kunnat anta samma namn utan istället fått heta Överhärde Whisky och det hade ju inte blivit nån hit.
Nuförtiden är den här typen av gigantiska köpgallerior vardagsmat, lika vanliga som bandyhallar och konserthus, men 1970 var de en nymodighet som fick Valbo att jäsa av stolthet. Nu är det inte så mycket stolthet kvar i Valbo, men fortfarande lite jäst här och där. Hit åker överviktiga människor för att köpa för mycket av allt, för pengar de lånat med SMS.

Slut på foppatofflor

Såhär i juletid köper folk ännu mer. Handlarna säger att det blir rekord för julhandeln i år igen. Och i veckan började konsekvenserna av shoppingen synas. I en klädbutik blev det en massa rabalder när nån upptäckte att det var slut på glittertoppar. I en annan affär fick man slut på foppatofflor och merinounderställ. Folk kom ut ur butikerna omtumlade, bleka och förvånade. De ville ju inte lämna butiken ohandlade, så de irrade ut med händerna fulla av träskor, paraplyer och marmeladkulor. Vad som helst fick duga bara man fick köpa nåt.

Kollapsat ekosystem

En kommitté från fastighetsägarna skickades ut för att göra ytterligare undersökningar, och kom tillbaka med en skrämmande rapport. Flera butiker riskerar att drabbas av utshopping – köptrycket har blivit så högt att vissa produkter inte klarar av det längre och helt enkelt försvinner. Köpmönstren har ändrats kraftigt och ekosystemet i köpcentrat klarar inte av konsumtionen på ett naturligt sätt. Istället kollapsar det.
De köpvanor som gällde på sjuttiotalet handlade mest om enstaka småhandlare med små kundvagnar som köpte det som låg bäst till på hyllorna. Men idag utarmas butikerna av stora flottor av slagskeppsliknande kundvagnar som trålar genom hyllorna och river åt sig allt som har en prislapp. Vissa kör till och med in på lagret och rafsar åt sig saker som inte är mogna för hyllorna än. När de kommer ut på parkeringen slänger de bort allt som inte får plats i bilen.

Överflöd av porslinshästar

Nu har experterna börjat varna. Om folk fortsätter handla i den takt de gör idag kommer det snart att bli brist på vissa varor. Vissa experter påstår att de varor som står högst upp i näringskedjan kommer att ta slut först, vilket kommer att leda till ett överskott av varor längre ner på stegen. Om folk inte längre kan köpa designade termosar och dyra gardiner riskerar vi att få ett överflöd av porslinshästar och plastblommor. Redan nu pratar EU om att införa inköpskvoter på hårt ansatta produkter. Damstrumpor och kexchoklad. Handlarna jobbar å sin sida med lobbyorganisationer som gör sitt yttersta för att förneka utshoppingen, mildra omständigheterna eller peka på att den stora boven är nätshopparna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.