Framtiden kommer till Grängsjö 15/12

2010-12-15

Grängsjö, Nordanstigs Kommun, onsdag. När jag i måndags kom till Grängsjö trodde jag att jag landat i en science fiction-film. Husen var fulla av blinkande lampor. Bilar med rymdraketliknande bakstycken gled fram längs gatorna och alla var klädda i dynamiska dräkter av färgglad plast. Det var ett konstigt sätt att möta julen på, tänkte jag, men fick snart förklaringen.
Här i Grängsjö finns en syltfabrik. Fabriken har precis skaffat en robot som ska användas i syltproduktionen, och Hudiksvalls Tidning beskriver det hela som ett tekniksprång. Här i Grängsjö beskriver man robotinköpet som ett språng i tiden. Ett enormt framsteg som påverkar hela orten. Det är som att framtiden har kommit till Grängsjö.

Filthattar och humoralpatologi

Och det var inte en dag för tidigt. Så sent som i november var Grängsjö en ort som låg hopplöst efter resten av landet. Folk som körde förbi Grängsjö blev ofta angripna med spjut och pilbågar. Männen hade stora filthattar och kvinnorna hucklen. Köpeskor betraktades som lite överdrivet tjusigt, eld var nåt man bar med sig och hälsocentralen ägnade sig åt humoralpatologi – åderlåtning och såna saker.
Nu har allt förändrats. Plötsligt har Grängsjöborna asfalt, elektricitet och television. De använder plastpåsar, mikrovågsugn och deodorant. Och allt på grund av den där fantastiska syltroboten.

Helautomatiskt finger

För fantastisk är den. Det är en hypermodern robot som ska kunna ersätta en vanlig syltfabriksarbetare. Den är inte riktigt färdigprogrammerad ännu, men när den är klar ska den inte bara kunna koka sylt, den ska även kunna provsmaka sylten för ofta och bli tjock. Den kommer också att kunna gnola förstrött, ta fikarast lite för ofta och skruva åt locket på syltburkarna alldeles för hårt. Dessutom har roboten utrustats med några produktionshöjande finesser. Den kommer att ha en superhjärna som automatiskt räknar ut den perfekta mängden pektin, och för den händelse fabriken får besök av bärplockare som vill ha betalt för sitt arbete har den utrustats med ett extra långt och helautomatiskt finger som den kan visa upp.

Rullband och snooze-robot

I moderniseringens kölvatten har hela Grängsjö sugits upp i en sorts fanatisk framtidsyra. Det är bort med hästkärror och snöskor, men de bilar som glider omkring är bara tillfälligt hyrda. Grängsjöborna är övertygade om att det inom några veckor kommer att gå att transportera sig med hjälp av små svävare eller kanske en transportörstråle. Vägen genom Grängsjö håller de på att bygga om till ett gigantiskt rullband, och varje hem med självaktning håller som bäst på att jobba på en ritning över egna robotar för att förenkla det hårda moderna vardagslivet.
Ritningarna visar allt från enkla robotar som sträcker sig efter fjärrkontrollen eller snooze-knappen till avancerade kombinationsmaskiner som skottar, skrapar bilen, går ut med soporna och kommer in med tidningen och ett par varma tofflor.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.