Ilsbo Konsultbyrå 8/12

2010-12-08

Ilsbo, Nordanstigs kommun, onsdag. Ilsbo är fint. Och så är det långt till Gävle. Åtminstone så pass långt att Ilsboborna slipper höra glädjeropen. I Gävle är de nämligen jätteglada eftersom Furuviksparken meddelat att de kommer att storsatsa på nöjesparken inför nästa säsong. Antagligen har de en gammaldags ekonom som har kommit fram till att parken behöver ett större utbud av både gungor och karuseller för att säkra ett jämnt kassaflöde in i verksamheten. Gävleborna hojtar av glädje men tack vare avståndet slipper Ilsboborna lyssna på jublet.
Ilsbo slipper också höra det högljudda klirret från Landstingshuset i Gävle. Klirret av det jämna kassaflödet ut ur verksamheten. Hittills i år har landstinget gjort av med 60 miljoner kronor på konsulter, rapporterade Radio Gävleborg i måndags. 60 miljoner är inte bara är mycket, utan ca 20% för mycket. Att det blivit så beror på att landstinget gjort en omorganisation. Antagligen på rekommendation av en konsultfirma i omorganisationsbranschen. Konsulterna har sen dess blivit allt fler och skickar nu så många fakturor att man snart måste ta in en konsult som hjälper till med utbetalningarna. Konsulterna jublar förstås.

Ilsbo i lågpriskläder

Men även det slipper de höra i Ilsbo. Här har de fullt upp med den egna ekonomin, och den är allt annat än festlig. Ilsbo hör till Nordanstigs Kommun. Nästan alla 290 kommuner i Sverige går med vinst i år. Inte Nordanstig. Som en av 11 kommuner i landet antas Nordanstig gå med förlust detta kommunekonomiernas rekordår. Det gör ont, inte minst för dem som bor här i Ilsbo. Här är de stolta över sin driftighet och entreprenörsanda, och nu ska man plötsligt förknippas med en kommun som går med förlust när alla andra går med vinst.
Ska Ilsboborna tvingas spara in för att rädda kommunekonomin? Ha kallt hemma, gå i lågpriskläder och äta begagnad mat? Sitta och hänga och se fattiga ut?

Snabbt och köpstarkt

Nej, Ilsbo tänker inte gå på sparlåga. Nu gäller det att hugga i och dra in pengar som kan täcka den kommunala skulden. Igår hölls ett möte hos snickarn här i Ilsbo, där folk fick spåna fritt. Man kom snabbt fram till att det var för sent för att starta nåt bärplockarsvindleri och för tidigt för att satsa på barmarksturism.
Nej, här krävs större idéer än så – Ilsbo måste bli en veritabel pengamagnet, ett ställe där pengar bara hamnar utan att nån riktigt kan förklara varför. Och det måste gå fort. Här gäller det att få in köpstarka kunder utan att man behöver slösa en massa tid på ovidkommande saker som utbildning eller att utveckla tjänster eller produkter. Egentligen borde man ta in en konsult som kunde hjälpa till att ta fram nåt sånt koncept, var det en som sa.

Konsultdags

Och det var den förlösande repliken. Konsult! En välbetald konsult kan dra in hur mycket som helst, och ju mer betalt man tar desto bättre tror folk att konsulten är. Och tydligen står landstingets konsultkranar helt öppna. I eftermiddag åker en delegation från Ilsbo till Hudiksvall för att handla på sig ett parti illa sittande kostymer, imorgon åker hela byn till Landstingshuset i Gävle för att erbjuda sina tjänster och i övermorgon åker Ilsboborna hem och fakturerar sig ur den här krisen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.