Ny hall i Österfärnebo 1/12

2010-12-01

Österfärnebo, Sandvikens Kommun, onsdag. Förra veckan rapporterade jag från Idenor, en plats utanför Hudiksvall som jag påstod nästan helt saknar initiativförmåga. Folk i Idenor blev irriterade över mina påhopp. Men de orkade inte göra någonting åt saken. Annat är det här i Österfärnebo. Här har man precis vänt trenden av passivitet, och ser en ljusnande framtid nalkas tack vare en helt ny fullstor idrottshall. Österfärnebos gamla idrottshall har varit för liten för sporter som volleyboll, fotboll och tennis. Däremot har man haft väldigt framgångsrik klubbverksamhet inom sporter som ryms på liten yta – schack, kulspel och fickpingis.

Sen med fakturorna

Ansökan om en ny idrottshall skickades in 1988, och i 22 år har tjänstemännen inom Sandvikens Kommun dragit ut på tillståndsprocessen. Men nu gick det inte längre. Tjänstemännen är förstås bekymrade. Om Österfärneboborna får en fungerande idrottshall så kommer de ju inte längre att åka in till Sandviken och idrotta. Det här kommer att leda till färre resenärer i lokaltrafiken och det blir jättesvårt att få folk som vill använda hallarna i centrala sandviken på de där dåliga bonnatiderna mitt i natten. Samtidigt ser man ljust på att projektet gick att fördröja så länge som det gick. Det är bra att veta eftersom centrala Sandvikens flaggskepp Göransson Arena går med brakförlust. Kan man få Österfärneboborna att vänta 22 år på sin hall så måste man kunna få några fordringsägare att vänta några år på betalningen.

Pastellhall

I Österfärnebo är glädjen stor efter 22 års väntan. I förra veckan invigdes den nya hallen. Nu är ju det här en idrottshall som planerades att byggas 1988. Då hade den varit toppmodern, nu ser den mest konstig ut med sitt innertak täckt av speglar, kromrör och pastellfärger som från ett avsnitt ur den gamla TV-serien Miami Vice. Skohyllorna är låga för där ska bara stå tofsloafers, däremot är det högt i tak i omklädningsrummen eftersom de höga frisyrerna måste få plats. Det kryllar av hårfönar.

Pojkar ’79

Men det struntar Österfärnebo i. 22 års väntan är över och det råder feststämning. Nu gäller det att hinna ikapp och göra sånt som man inte kunnat göra utan egen hall. Om några veckor spelar pojkar ’79 sin första hemmamatch. Visserligen har pojkar ’79 hunnit bli mera gubbar än pojkar, med smarta telefoner och dåliga knän. Vissa har till och med egna barn, men har man fått en ny hall så har man. Enligt ett 22 år gammalt löfte från en idrottslärare ska pojkar ’79 avsluta hemmamatchen med eget disco och övernattning i sovsäck i hallen. Den gamla idrottsläraren har till och med kvar en kartong med chokladbollar som är så gamla att det står nåt annat på lådan.

Krutdurksregionen

Snart reser en delegation från Österfärnebo till Bryssel för att lansera Österfärnebo som handlingskraftens nya nav. Glöm allt tomt snack om mälardalsregionen, öresundsregionen, Stockholm the capital of Scandinavia eller gnosjöandan. Österfärnebo ska bli krutdurksregionen – platsen där saker helt plötsligt bara händer.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.