Bjuråkers biotoper 17/11

2010-11-17

Bjuråker, Hudiksvalls Kommun, onsdag. Förra veckan var jag i Hamrånge. Väl där gjorde jag misstaget att påstå att folk i Hamrånge mest satt och glodde. Nu var det ju inte alla som gjorde det, och några som var ganska alerta kände sig provocerade av mitt påstående. Bäst som jag själv satt och glodde fick jag känna på den Hamrångska vreden. Jag fick med andra ord fly ut ur Hamrånge, hals över huvud. Den stora fördelen med att fly just förra veckan var att en väg i Hamrånge, efter en byråkratisk miss på Trafikverket, fått fri hastighet. Man kunde liksom fly hur fort man ville. Nackdelen var att det inte spelade nån roll eftersom jag flydde på moped.

Bjuråker är nästan Delsbo

Efter mycket puttrande kom jag till sist fram hit till Bjuråker. Orten är känd för att den ligger ganska nära Delsbo. Och för den stora spelmansstämma som hålls här varje år. Som för övrigt är väldigt lik den lite större spelmansstämma som hålls i Delsbo. De som bor i Bjuråker är barn till de gröna-vågare från 70-talet som inte var tillräckligt hippa för att bosätta sig i Delsbo.
När jag kom fram var stämningen högre än den brukar vara när det är spelmansstämma. Folk gick omkring och hurrade och gjorde raketen om vartannat. Bilar gled omkring och tutade. Det var verkligen feststämning. Först kände jag mig förbryllad. Bjuråkersborna kan väl inte ha nånting att vara glada för? Men där hade jag tydligen fel. Bjuråker firade att klass 5B i Ede Skola samlat in nästan 2 ton kapsyler. Klassen hade genom detta tilltag kommit tvåa i den nationella metallåtervinningstävlingen Kapsyljakten.

Barnarbetsläger

Som pris fick klassen 5.000 kronor. De blev jätteglada, och det blev Bjuråkersborna också. Men det är bara för att de inte räknat ut vad de hade kunnat tjäna. Kapsyler är gjorda av stål, och världsmarknadspriset för stål var i måndags 751 dollar per ton. Om klassen hade struntat i att delta i det här barnarbetslägret förklätt till jippo… Och istället hade sålt sina två ton kapsyler direkt på råvarubörsen hade de nu haft inte 5.000 utan 10.367 kronor och 50 öre. Men som den lågutbildade arbetskraft de är får Bjuråkersbarnen finna sig i att bli utnyttjade av starkare aktörer inom återvinningsindustrin. Fördelen av det hela är väl att de skolbarn som lyssnar på den här uträkningen, i fortsättningen kommer att vara mer uppmärksamma på mattelektionerna och ha bättre koll på världsmarknadspriserna för olika råvaror.

Präktiga barn

Nåväl, klassen har åtminstone 5000 kronor. Vad ska de då göra med pengarna? Ska de åka till Liseberg och skrika i karuseller? Nej. Ska de utrusta skolan med ett riktigt bra TV-spel? Nej. Ska de köpa godis för pengarna? Nej. Inget av de roliga förslagen. Klassen ska skänka pengarna till Hudiksvalls Kommuns projekt för att skydda biotoperna i Lingån här i Bjuråker. En vanlig skolunge vet ju inte ens vad en biotop är. En biotop är en omgivning som främjar uppkomsten av vissa organismer. Det vet barnen i Bjuråker. Projektet ska rädda öringens och flodpärlmusslans miljö i Lingån genom att lägga tillbaka de stenblock som togs bort under flottningen. Först säljer man stål till 48% av rådande pris, sen får sega råttor och ungdomligt slackerliv ge vika för att rädda livet på fiskar och skaldjur i en kall gammal å. Bjuråker är i sig en ganska unik biotop – orten är tydligen en omgivning som främjar uppkomsten av präktiga barn av tredje generationens gröna våg.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.