Hamrånge sitter och glor 10/11

2010-11-10

Hamrånge, Gävle Kommun, onsdag. Vid en första anblick kan det verka som att många här i Hamrånge mest sitter och glor ut genom fönstret. Nån kanske åker på loppis och säljer sina egna saker och köper grannens för de intjänade pengarna. Nån kanske går ut med hunden, och sen går de in med den igen. Men lugnet är bedrägligt. Ända sen ryssarna härjade i Hamrångebygden 1721 har folk här gått omkring och varit beredda på att nåt riktigt omstörtande ska hända. Det var nära i förra veckan.

Skandal

Då satt folk här i trakten som klistrade vid sina TV-rutor. Rapporterna om den skandalösa kungaboken stod som spön i backen. Tre journalister hade fyllt en hel bok med olika skandalösa uppgifter om kungen, som de samlat in från anonyma källor. Det var organiserad brottslighet och kroppsliga utsvävningar om vartannat. Jag skulle gärna återge dem här men låter bli. Folk kanske sitter och äter. Hamrånge satt där och väntade: skulle monarkin vackla och falla? Nej. Trots anklagelsernas tyngd kom det varken nån dementi eller republik. I Hamrånge var folk först förbryllade, sen kom de på vad som egentligen hänt. Journalisterna hade dragit fram gamla rykten med tvivelaktigt ursprung, som de dammat av och nu försökte sälja till högstbjudande. Det var lite som en loppis fast med skvaller.

Entreprenörsanda

I resten av landet hade man på sin höjd ryckt besviket på axlarna åt medieklimatet. Men här slår man istället mynt av förändringen. Ni som lyssnat på Radio Gävleborg vet ju att länet är bland de bästa i landet när det gäller att ha framgångsrika företag. I helgen visade Hamrångebygden varför. Här finns en enorm entreprenörsanda. Varför betala dyrt för en bok med rykten om kungen när man till en låg samtalsavgift kan få höra rykten om sin närmiljö genom att prata med sina grannar. Skvallrar man om varandra slipper man köpa kungaboken och då sparar man en hel del. Hela Hamrånge håller nu på att ringa runt och kartlägga bygdens skandaler. Olssons i Bergby har bjudit på ljummet kaffe. På en släktträff i Axmar serverades det hemkört och Bergström i Norrsundet har felparkerat. Ryktena räcker till flera hyllmeter, och det bästa av allt är att alla källor är anonyma, mest för att ingen kommer ihåg vem som sagt vad.

Bevakningsföretag

Att ha koll på alla människor är förstås ett stort jobb, men även här låter Hamrånge sig inspireras av den stora världen. Amerikanska ambassaden i Stockholm anklagades i veckan för att ha övervakat människor i Sverige. Huvuddelen av bevakningen hade skett inifrån ambassaden och målen för övervakningen var personer som befann sig utanför ambassaden och som ambassadpersonalen kände igen från att de tidigare befunnit sig utanför ambassaden. Lite förenklat kan man säga att ambassadpersonalen hade suttit och glott ut genom fönstret. När de såg nån som de kände igen hade de sagt: jaha, är han här igen.
Det här är en verksamhet som många i Hamrånge känner att de har naturlig fallenhet för. Vissa här gör ju inget annat på dagarna än att sitta och glo ut genom fönstret.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.