Sök och finn i Bollnäs 3/11

2010-11-03

Bollnäs, onsdag. Bollnäs befinner sig mitt i hösten. Löven har börjat trilla ner från träden, men de har inte trillat färdigt. Det ger en skönt avslappnad känsla av ofärdighet som ligger som en höstblöt filt över hela stan. Mest oklart är det förstås på Brotorget. De som inte bor i Bollnäs har kanske inte hört talas om Brotorget, men å andra sidan har de som bor i Bollnäs inte hört talas om nånting annat än Brotorget. Det började som en oförarglig utförsäljning av ett torg. Torget revs upp och blev en grusplan, och sen fastnade alltihop i en fråga om bygglov, äganderätt, nya avtal och nu senast parkeringstillstånd. Frågan om Brotorget har studsat omkring som en flipperspelskula mellan folk som inte vill ha den. Snart är det nån som får frispel.
Alla inblandade verkar lida av stora tummar och tajta ringmuskler. Det blir inte mycket gjort. Men sen i söndags är hoppet på topp här i Bollnäs, för nu verkar det hända saker här.

Vintertiden

I söndags ställde vi ju om till vintertid. Eller ”normaltid” som nån tråkmåns i EU valt att kalla det. För att vi här uppe i norr ska förstå att det här mörka, kalla och blöta sunket är vårt ”normala” tillstånd. Vi klagar ju inte, eftersom den här tidsomställningen är den sköna. Man vaknar och tror att klockan är åtta, men hon är bara sju, man kan sova en timme till, eller ägna den extra timmen åt nåt bra. Söndagen och början av veckan har varit full av två saker: Utvilade människor och människor som gör sånt de normalt inte hinner.

Saker man inte hinner

Vaknar man en timme innan man borde och inte kan somna om så är det lätt att man påbörjar nån av alla de där sakerna som står på uppskjutarlistan. Saker som egentligen inte behöver göras men som man ändå går omkring och skäms för att de är ogjorda. Folk som inte kan somna om har i veckan parat ihop sina strumpor och slängt de som är udda, städat ur kryddskåpet och slängt sånt som inte smakar nåt och provskrivit alla kulspetspennor och slängt de som inte funkar. Vissa har till och med städat på svåråtkomliga ställen.

Tillbaka till Bollnäs

En man här i Bollnäs hade i somras anmält att han blivit bestulen på en halv miljon kronor i kontanter ur ett bankfack. Han hade anmält stölden till polisen, men utredningen verkade gå långsammare än det där kommunala ärendet med Brotorget. Antagligen för att ingen polis ville ställa den något genanta frågan om varför man förvarar så mycket pengar i kontanter hos en bank som har fullt fungerande bankkonton. Men nu är stöldfrågan löst. Tack vare den där extra timmen kom mannens bror på att de kanske skulle städa extra noga i bankfacket, vilket de gjorde. Och längst bak fanns pengarna.
Det är det här som har fått Bollnäsborna att börja hoppas igen. Om man kan hitta en halv miljon genom att städa längst bak i ett fack så ska det inte vara helt omöjligt att hitta nån som tar ansvar för Brotorget.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.