Dubbelt så mycket Hofors 27/10

2010-10-27

Hofors, onsdag. I veckan berättade Radio Gävleborg att landstinget skickat ut dubbla fakturor till nära 12000 patienter. Chefen för ekonomiservice, Marianne Holm, sade att det hela berodde på ett datatekniskt fel. Det är så man brukar säga när man inte har en aning om varför det blivit fel. För länge sedan, innan datorerna slagit igenom, skyllde man på ”den mänskliga faktorn” eller ”bristande rutiner”. För ännu längre sedan, innan faktorer och rutiner slagit igenom, skyllde man på hustomten.
Resultatet av det datatekniska felet blev att många patienter (med bristande rutiner) betalade räkningen två gånger. Massor av dubbelbetalda pengar flödade in på Landstingets postgirokonto. Om Landstingsstyrelsen hade varit lite mindre nogräknad hade de kunnat boka en enkelbiljett till Mexico och levt gott på pengarna i flera år. Men så blev det inte eftersom vi har en laglydig och tråkig landstingsstyrelse. Istället betalas dubbelbetalda fakturor åter.

Milko gasar

Det kittlande i  den här historien är inte återbetalningen. Inte heller är det en stor sak att en liten grupp dubbelbetalande patienter här i Hofors gått ut och kräver dubbel vård – dubbla plåster, gipsa andra benet, sy ihop mig med korsstygn och såna saker. Nej, det som satt fart på folk är den potentiella jättevinsten. Om man kan få folk att betala två gånger för samma sak så dubblar man ju sin förtjänst. Det här har många tagit fasta på. En rikstäckande mejeriförening meddelade i veckan att man kommer att höja ersättningen till mjölkbönder i Hälsingland. Till en början lät det osannolikt, ersättningen till bönderna har legat stilla så länge att många trott att den blivit orörlig. Men enligt källor finns det planer i mejeriföreningen att finansiera detta genom att låta kunderna betala flera gånger om för mjölken. I dessa moderna tider måste man inte sälja mjölken till kunden. Istället säljer man ett licensavtal där kunden får rätt att använda mjölken under begränsade former. Då kan man till exempel lägga till en öppningsavgift för varje gång man öppnar paketet, en trafikavgift för varje centiliter man häller ur paketet och en distributionsavgift som ska betalas varje gång man vill bjuda nån på ett glas mjölk. Ost kommer att förses med en särskild lagringsavgift och den som vill ha smör får betala extra per klick.

Elpriset

Elbranschen varnar för den kalla säsongen. För många kan en kall vinter med extra uppvärmningsel innebära ökade kostnader. Nu ryktas dessutom att branschen i hemlighet skissar på ett nytt prissättningssystem. Eftersom ingen begriper en elräkning kan man enkelt få folk att betala tiodubbelt genom att ändra räkningen från kilowattimmar till hektowattminuter. De få som faktiskt har koll räknar man med att kunna finta bort och förvirra rejält genom att införa förändringen på söndag när alla är upptagna med att ställa om sina klockor till vintertid. Och de som trots detta upptäcker bluffen får veta att det beror på ett datatekniskt problem.

Hoforshus

Här i Hofors vill Hoforshus sälja flera av sina hyreshus. Visserligen går hyreshusen med förlust, så att köpa de där husen vore mindre lönsamt än att bara kasta pengarna i Storsjön, men Hoforshus hoppas att det ska bli en vansinnigt god affär om man vid en eventuell försäljning sköter faktureringen via landstingets datasystem.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.