Hälsosam konkurrens på Alderholmen 20/10

2010-10-20

Alderholmen, Gävle Kommun, onsdag. Radio Gävleborg rapporterade i söndags om hur antalet hälsocentraler i centrala Gävle kommer att öka kraftigt i framtiden. Fram till nu har det funnits en hälsocentral, men nu håller den privata Hälsocentralen City att etablera sig. Som en reaktion på detta kommer landstinget att starta en ny hälsocentral på Alderholmen. Varför vill alla etablera sig i centrala Gävle? Behovet av att få hjälp med magknip och sura uppstötningar är ju större i de restaurang- och cafétätare delarna av staden, och vem vill inte komma in på snabba kostråd efter den provrumsförnedring som hör till när man köper kläder.

Ryktet

Men efter denna snabba ökning av antalet hälsocentraler har vårdbranschen fått upp ögonen för Gävle. Ryktet har spridit sig att det här är en marknad värd att satsa på. Risken finns att Alderholmen utvecklas till ett hälsocentralernas Klondyke, en ny guldrush för vårdgivare dit distriktssköterskor och allmänläkare vallfärdar för att göra snabba pengar på nästa förkylning. Men det är en risk man får räkna med. Att ha många hälsocentraler kommer förhoppningsvis istället att leda till konkurrens som gynnar patienterna.
Det är det man har börjat rusta sig för här på Alderholmen. När privata vårdaktörer släpps in på marknaden samtidigt som den offentliga sektorn hårdsatsar för att visa att man fortfarande behövs uppstår ett överflöd av privata och offentliga vårdlösningar.

Konkurrensen

De välbärgade Alderholmsborna ser fram emot ett brett utbud av vårdcentraler där den som betalar för sig blir friskare och får vänta kortare. Patienterna i det närbelägna höghusområdet hoppas på priskonkurrens. Man vill ha lägre patientavgifter och dubbelt så mycket medicin, tysklandsimporterad i storpack. Man kanske kunde piffa upp väntrummet med trubadur och rökning tillåten och lockande kampanjer som hälsokryssning till Åland där hälsocentralens personal ger kvalificerad vård för den där huvudvärken man alltid har dag två på kryssningarna. De som inte är övertygade av den vetenskapliga retoriken vill förstås se hälsocentraler med alternativa vårdmetoder – homeopati, kinesisk medicin och humoralpatologi – åderlåtning och såna grejer.

Profilering

De som minns hur skolvärlden såg ut före friskolereformen inser att ju fler hälsocentraler det blir, desto viktigare blir det med profilering. Det kommer att dyka upp en engelsk hälsocentral, ett antal hälsocentraler med religiösa förtecken, nån kommer att profilera sig med extra hård disciplin där den sjuke får stå i skamvrån medan nån annan hälsocentral satsar på en tydlig friluftsprofil där Skogsmulle kommer och lägger om sår medan patienterna grillar korv. Montessori kommer att starta en hälsocentral där patienterna själva får blanda ihop sin medicin av olikfärgade ingredienser utifrån en känsla eller en melodi.
Nu hoppas bara de som bor häromkring att de ska kunna matcha vårdfloran med en minst lika rik uppsjö av sjukdomar och krämpor.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.