Ekonomipriset till Enånger 13/10

2010-10-13

Enånger, Hudiksvalls Kommun, onsdag. I en besviken värld lyser Enånger som ett stolthetens undantag.
I fredags rapporterade Hudiksvalls Tidning om en enångersbo och entreprenör som verkar ha försvunnit. Innan han försvann hade han tydligen hunnit få ihop flera miljoner på bär som plockats av utländska bärplockare. Pengarna tog han vid försvinnandet med sig. De skulle ha gått till bärplockarnas löner, men det blir ju svårt nu. Och det kanske var det som var meningen.

Besvikelsen

Hur mycket av det här som är sant vet jag inte, men alla verkar vara besvikna på bärentreprenören. Bärplockarna är besvikna för att de mot sin vilja blivit ideella bärplockare som själva fått bekosta en slitsam semester utan att ens få så mycket som ett ruttet lingon med sig hem, och som nu måste jobba ännu hårdare för att få ordning på sin ekonomi. Bärbluffarens affärskompanjoner och släktingar är besvikna för att de mot sin vilja blir betraktade som banditkumpaner. Alla som på något sätt varit i kontakt med den driftige enångersbon går omkring och släpar med mungiporna som om de vore säckar med död sill.
Men mest besvikna är Kungliga Vetenskapsakademin, som delar ut Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, även känt som Nobelpriset i ekonomi.

Tji pris

De hade nämligen tänkt att bärentreprenören skulle få det där priset i år. Hans affärsmodell (som tydligen går ut på att lura folk) representerar ett nytt och fräscht forskningsområde, där man kan se effekterna av en ensidig marknad utan moralisk friktion. Man kan se hela bärbluffen som ett experiment som visar vad som händer om man låter människor arbeta i några månader och sedan låter bli att ge dem lön. Bärplockarna blev skuldsatta och för att ta sig ur knipan är de nu beredda att göra vad som helst. Uppdragsgivaren tjänar pengar och uppdragstagarna får en ökad motivationskraft för att ta sig ut i nästa arbete. En win-win-situation minst sagt. Nu har ju tydligen den här karln gått under jorden, så han fick inget pris. Istället gick ekonomipriset till några smarta professorer som kommit på att om man håller tillbaka ersättningen ur de arbetslösas arbetsmarknadsförsäkring så blir de beredda att göra vad som helst för att ta sig ur sin knipa. Bärplockare eller arbetslösa, den sensationella och prisvärda upptäckten är densamma: desperata människor är beredda att göra vad som helst. Och trots den upptäckten är besvikelsen ändå stor kring den där enångersbon.

Den goda viljan

De boende i Enånger är dock stolta över bärbluffarens framgångar. Ortens son kom ändå väldigt nära ett nobelpris. Här har de bestämt sig för att hylla honom på alla upptänkliga sätt. På ett fält kommer man att resa en stor skulptur till hans ära. Det blir en tung vinglig historia av gjutjärn, som riskerar att falla och krossa den som kommer för nära. Man säljer även skraplotter helt utan vinst och hamburgerserveringen i Enånger har lagt upp en nyhet på menyn –  bärplockar-burgaren: för tre hundra kronor får man en klick dressing och en lite rostad lök. Sedan får man på egen bekostnad åka till Hudiksvall där det enligt uppgift ska gå alldeles utmärkt att få tag på resten.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.