Al Qaida i Stugsund 6/10

2010-10-06

Stugsund, Söderhamns Kommun, onsdag. I fredags tog Söderhamns Kommun över Bromsängs Återvinningsanläggning här i Stugsund. Anledningen till det var att anläggningen misskötts och att farligt avfall har lagts på hög utan att nån tagit ansvar för det hela. Helst skulle kommunen bara vilja spränga bort alltihopa men det kan man ju inte göra som kommun. Istället kommer man att få lägga miljontals kronor på att få bort skräpet på laglig väg.
Men såna problem glömmer man lätt den här årstiden, även här i Stugsund i Söderhamns Kommun. Det sprakar av färger och prasslar av löv – vem orkar tänka på avfall då. Hösten är ju så vacker. Det är dödens årstid. Löven sitter kvar på träden, snart ska de dö men först ska de bli gula och skrumpna. Rökarna sitter kvar på Söderhamns uteserveringar. Snart ska de dö men först ska de bli gula och skrumpna.

Al Qaida

Och apropå döden – tillvaron blev lite livsfarligare härom dagen. Säpo meddelade att terrorhotnivån gått upp från två till tre på en femgradig skala. Visserligen ville inte Säpo säga nånting om varför hotnivån gått upp – de är ju ändå en hemlig polis – men att dra upp siffran satte minst sagt igång spekulationerna. Vad kan ha dragit igång det hela? Har terrorhotet åkt upp bara för att regeringen börjat tänka på vilken myndighet som ska säljas ut i den nya statsbudgeten, eller ligger det nån sorts terroristobservationer bakom skräcken?

Kanelbullens dag

En teori är att Säpo har tittat på inzoomade satellitbilder och sett en onormalt stor mängd turbaner dyka upp över landet i måndags. Den hotbilden skulle i så fall kunna förklaras med att det i måndags var kanelbullens dag. Zoomar man in för mycket med satelliten är det lätt att se fel, och ser man inte skillnad på en turban och en terrorist är det lätt hänt att man zoomar in för mycket.
Älgjakt
En annan förklaring till terrorhotet skulle kunna vara att man faktiskt sett massor av beväpnade, skäggiga män med konstiga hattar stryka omkring i små grupper på den svenska landsbygden. Det ser säkert ut som ett terrorhot, men i själva verket är det älgjakten som börjar komma igång. Nu är ju älgjakten en aktivitet som i det här landet årligen dödar och sårar långt fler oskyldiga än terrorism, men till skillnad från terrorism har älgjakten ett sorts skimmer av folknöje över sig och då vore det ju dumt av Säpo att komma och förstöra allt skoj.

Hoppet i Stugsund

I Söderhamns Kommun hoppas de ansvariga att hoten ska vara verkliga. De har tagit avfallet i Bromsäng och lagt ut det i en så provocerande och profetliknande form de bara kan. Om Al Qaida spränger bort nånting i Sverige så hoppas kommunen att det ska vara den förbannade Bromsängsanläggningen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.