Furuviks vikariepool 23/6

2010-06-23

Furuvik, Gävle Kommun, onsdag. Vägen genom Furuvik är som en myrstig i förstoring. Här löper en strid ström av stadsjeepar fulla av prylar och möbler. Först tänkte jag att det måste vara en katastrof på gång. Riksdagens beslut att förnya kärnkraftverken kom för sent och Forsmarks Kärnkraftverk har haft en olycka så människor är på flykt med sina ägodelar. Men alla blickar jag mötte var fulla av förväntan och så ska det väl inte vara vid en kärnkraftsolycka? Jag insåg snart att folk är visserligen på flykt, men de är verklighetsflyktingar. De är på väg från sitt trista, inrutade vardagsliv till en spännande semestertillvaro fylld av …samma saker som hemma. Folk kör ut till sina lantställen med samma faxar, datorer och pärmar som de nyss längtade bort från, därhemma i tristessen.

Nån sadistisk sammansvärjning av chefer har lanserat drömmen om den uppkopplade nästan-semestern. Semestern där man kan koppla av på en brygga medan man försöker kisa tillräckligt hårt för att kunna läsa jobbmejlen i solskenet på en dator som absolut inte får bli blöt. Det är den drömmen de sommarboende försöker förverkliga här i Furuvik.

Furuviksbarnen

När jag passerade Furuviksparken blev jag besviken. De traditionella artistframträdandena med de små cirkusartisterna i Furuviksbarnen har ett uppehåll den här sommaren. Jag som hade sett fram emot att få uppleva traditionellt svenskt barnarbete. Utanför grindarna mötte jag en grupp protesterande föräldrar till de arbetslösa barnen. Somrarna har normalt bestått i att hämta och lämna barn på obekväma tider, och nu var föräldrarna missnöjda för att de inte längre har nåt att gnälla över.

När jag såg hur sura föräldrarna var tänkte jag att då måste de arbetslösa barnen vara ännu surare. Inget kunde vara mer fel. I en trädgård såg jag en hel grupp Furuviksbarn fara omkring i febril aktivitet med planeringskalendrar och mobiltelefoner. Jag hörde mig för om vad som var i görningen.

Vikariepool

Det visade sig att Furuviksbarnen gjort som många andra arbetslösa – de har startat en vikariepool. Timingen är perfekt, nu kan man möta det ökande behovet av sommarvikarier. Alla ska ju sätta in en sommarvikarie lagom till efter midsommar. Det är så de flesta som har fasta jobb klarar av sina arbeten utan att gå in i väggen. Först går man ett helt år och skjuter upp sina uppgifter, sen skriver man uppgifterna på en lista och i slutet av juni ger man listan till en intet ont anande sommarvikarie som får lösa allt på fem veckor.

Sommarvikariernas tid

Furuviksbarnen är ju vana vid att utföra fantastiska konststycken, så de är väl lämpade att hantera just den situationen. De har faktiskt redan börjat sälja sina tjänster till olika arbetsplatser i regionen. En delegation clowner har erbjudit Bollnäs Kommun att göra nånting åt Gävleborgs Läns egen Hallandsåstunnel – Brotorget. Några jonglörer hoppas få uppdraget att hantera pappersberget på Landstingets omdiskuterade remissarkiv. Och de som blev kvar har just gjort en teckning, förlåt ritning, och cyklar snart söderut för att påbörja moderniseringen av kärnkraftverket i Forsmark.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.