Trafikvett i Brattfors 16/6

2010-06-16

Brattfors, Ockelbo, onsdag. Förut var Brattfors känt för sin fantastiska plantskola. Här drev man upp plantor av alla de slag för att sedan köra dem till södra Sverige där de användes som foder för bladlöss och mördarsniglar. Sedan plantskolan rivits är det mest bara det gamla brukets förvaltarbostad och de tillhörande brukslängorna kvar. Och så förstås de sommargäster som tar sina stadsjeepar och åker och kopplar av i området för att minnas den blomstrande tid då det var tydligare skillnad på folk.

Pådraget

När jag kom körande genom Brattfors blev jag stoppad av polisen. Inte bara en polis utan ett gigantisk pådrag av polisiära fordon. Det var bilar, motorcyklar och en bit bort kunde jag skymta en uppställd helikopter. Först tänkte jag att jag äntligen träffat en polisstyrka som är som jag. För om jag vore polis skulle jag välja att hårdbevaka nån lite avlägsen skogsstig så ofta jag kunde. I syfte att inte bli störd när jag fikar. Men de här konstaplarna fikade ju inte – de stod och vinkade in mig på ett synnerligen ambitiöst sätt.

Jag blir alltid nervös i såna här sammanhang. Jag tänkte: nu är det kört, nu åker jag fast. Jag visste inte vad jag skulle åka fast för, men nåt måste det vara annars skulle de inte ha stoppat mig.

Förklaring

En polis förklarade att det här var en kontroll med anledning av det stundande prinsessbröllopet. Jag tyckte det lät spännande – vad kunde de vara på jakt efter? När en tjej med jättemycket pengar gifter sig med en kille med jättemycket tur så kanske de tror att vägarna ska krylla av hårdföra rånare? Men å andra sidan: det senaste rånet här i trakterna var väl i grannkommunen Gävle för några veckor sedan. Det var då som en halvnaken karl försökte råna Nordea med hjälp av en kartong full av sladdar och mjöl. Det kanske inte är någon fara för grov kriminalitet ändå, om man nu inte är glutenallergiker. Nej, intygade konstapeln, den polisiära insatsen handlade enbart om trafiksäkerhet baserat på pratet om bröllopsyra.

Det var vid en morgongenomgång i förra veckan som ett befäl vid trafikpolisen slog näven i bordet. Om det är förbjudet att vara onykter i trafiken borde man definitivt göra något för att stoppa folk som kör omkring och är påverkade av den här uppenbart farliga yrseln. Sagt och gjort. Nationella resurser tilldelades och runtomkring Ockelbo har man valt att sätta upp en järnring av kontroller mot den värsta bröllopsyran.

Hur gör de?

Hur går det då till att mäta den rojalistiska bröllopsyran hos en trafikant? Det första polisen gör är att de vinkar in bilen till vägrenen. Om bilisten svarar genom att vinka tillbaka med ett fånigt leende på läpparna så är man skäligen misstänkt och då genomsöks bilen efter vimplar och samlartallrikar med kungliga motiv. Om teknikerna hittar spår av rojalistiska föremål utsätts bilisten för kniviga frågor om regentlängden efter Kalmarunionen och man får titta på bilder av Daniel Westling och Kronprinsessan Victoria. Om detta leder till att pulsen går upp och man börjar sjunga Kungssången tar de körkortet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.