Genbank i Långhed 9/6

2010-06-09

Långhed, Ovanåkers Kommun, onsdag. Det var skönt att komma hit. Jag hörde på nyheterna om hur arga de blivit i Bönan utanför Gävle, över kommunens pris för vatten och avlopp. Ordföranden i mark- miljö- och planberedningen i gävle fick det hett om öronen efter att ha meddelat husägarna i Bönan att det kommer att kosta dem en halv miljon var för att få tillgång till det kommunala vattensystemet. Här i Långhed, strax utanför Alfta, är det betydligt lugnare. Om Bönan är en krigszon är Långhed ett Paradis av lugn, harmoni, och djur.

Bakgrund

I helgen öppnade Hälsingegården Lammkatedralen här i Långhed för allmänheten. Hit kan man nu komma och möta djur som traditionellt har använts inom det småskaliga jordbruket. Det är gamla arter som är för olönsamma för det industriella jordbruket och fullständigt okända för människor som bor i stan. Hedemorahöns, fjällnära kor, gotlandskaniner och allmogefår är några exempel. Men man kommer även att ha ett stall med dalahästar och ett par hus där man ska visa upp en koloni gröna-vågen-proggare och några tandlösa stövelbönder från förr.

Arken

Det var en enorm artrikedom som visades upp, och det hela kändes både fint och modernt eftersom man valt att kalla det hela för en levande genbank. Att kalla det för en bank var kanske inte så smart. Konsekvensen av detta borde bli att det blir fånigt höga avgifter för att sätta in nya djur på gården (om man inte gör det över internet), och de som driver stället måste plötsligt ha fånigt höga löner och fånigt höga bonusar.

De som driver Lammkatedralen intygar dock att de gör detta för att skydda och bevara arter som riskerar att dö ut annars. Stället är lite som Noaks Ark, men med lite smalare urval. Jag började misstänka att de ansvariga hoppades på en rejäl översvämning så att de kunde upprepa den klassiska båtturen från bibeln. Och mycket riktigt, när jag snokade runt på gården hittade jag något som faktiskt liknade en båt, eller en ganska stor flotte.

Vill ha vatten

Nu väntar de bara på en massa vatten så att de kan sätta igång. Problemet är bara att det inte verkar komma några bibliska skyfall den närmaste tiden. Så Lammkatedralen får helt enkelt försöka fixa en egen översvämning genom att beställa vatten utifrån. Nu hoppas jag att de inte har ringt till Gävle Kommun och bett den utskällde ordföranden ordna fram vatten. För i så fall blir det nog dyrt.

Dyrt, lyxigt i gener

Eftersom det är bankfolk som ligger bakom beställningen, så kommer i så fall prislappen för vattnet att braka upp en del. En miljard till exempel, fast med en hel del extra lyx.

De ansvariga på genbanken har dock insett att när en pengabank betalar i pengar så ska en genbank betala i gener. Snart kommer Långhed att drabbas av en biblisk störtflod bestående av extra rent mineralvatten. Och strax därefter kommer Gävle Kommuns faktura betalas med ett kuvert fullt av kromosomer från ett allmogefår.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.