Barnkraft i Söderhamn 2/6

2010-06-02

Storgrundet, Söderhamns skärgård, onsdag. I förra veckan hörde jag talas om att barn inom fritidsverksamheten i Söderhamn skulle få komma ut i skärgården. Jag tänkte först att det var en bra grej eftersom det med färre barn skulle bli lite lugnare inne i själva Söderhamn. Men eftersom det bara var vissa barn som fick följa med så ledde det hela till en massa gnäll bland föräldrarna, och så var det lugnet borta.

Miljödomstolen

Det märkliga var att den här verksamheten sammanföll med de dagar då Miljödomstolen besökte Söderhamn för granska den planerade vindkraftpark som Söderhamns Kommun hoppas ska byggas vid Storgrundet i Söderhamns skärgård. Planen är att man ska uppföra 46 vindkraftverk som tillsammans ska försörja Söderhamn med mer än dubbelt så mycket el som man behöver idag.

Söderhamn på starkström

Det hela lät lite misstänkt. Varför ska Söderhamn ha mer än dubbelt så mycket el som man gör av med? Tänker de bli ett nytt Hongkong, med blinkande affärskomplex som aldrig sover? Tänker de installera rullande trottoarer eller värma det kommunala vattnet i mikrovågsugn? Projektet lät för optimistiskt för att vara sant.

Jag misstänkte genast ett samband mellan fritidsbarnens skärgårdsverksamhet och den planerade vindkraftparken. Jag lånade lite snabbt en eka, varpå jag rodde ut till Storgrundet för att börja spana. Lyckligtvis försökte ingen borda mig. Nu sitter jag här och kan rapportera om den storslagna plan som Söderhamns Kommun lyckats hemlighålla fram tills nu.

Prototyper

På den lilla ön Rönnskär här i närheten har kommunen låtit uppföra en energianläggning bestående av hoppborgar, gungbrädor och trampkaruseller – helt normal lekplatsutrustning, men med den lilla skillnaden att här är samtliga attraktioner kopplade till en generator. Barn har ju alltid haft en massa överskottsenergi. Söderhamns Kommun planerar att utvinna den energin.

Ingen vindkraft

Den planerade vindkraftparken är bara en front. Vindsnurrorna som uppförs är i själva verket attrapper som kommer att användas för att lagra energin. Sommartid kommer kommunen att arrangera skärgårdskollo för barn, vilket naturligtvis bara är en aktion för att samla och utvinna energi ur kommunens yngsta invånare.

Det räcker med att aktivera en relativt liten grupp barn i den här anläggningen en halv eftermiddag för att utvinna flera terrawattimmar. Skulle man behöva ett extra stort energipåslag kan man ge barnen socker och säga åt dem att det snart är läggdags. Då sätter de extra fart.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.