Klantig hemslöjd i Arbrå 26/5

2010-05-26

Arbrå, onsdag. I måndags var det annandag pingst. En dag som förr var en röd dag som ingen brydde sig nämnvärt om. Pingstaftonens och pingstdagens hänryckning sjönk lagom till annandagen till ett näst intill kompakt tillstånd av bristande engagemang. Ändå var man ledig. Istället för att hela Sverige skulle vara lediga och oengagerade på annandag pingst, flyttades för några år sedan denna oengagemangets röda dag till nationaldagen.

Slöjdrundan

Här i Arbrå har de nu haft en väldigt engagerad pingsthelg. Pingstaftonen i Arbrå ägnades åt en slöjdrunda i regi av den drygt hundraåriga Arbrå Hemslöjdsförening. Rundan gick genom Arbrå, Vallsta, Orbaden, Söromåsen och Iste. På nio olika ställen kunde man stanna till och ta del av hantverk i alla dess former. Det var luffarslöjd och porslinsmålning, näverslöjd och sniderier om vartannat. Ett paradis för den slöjdintresserade. Arbråborna var djupt engagerade. Men det var de ensamma om.

Läkaren

För resten av länet hade sina blickar riktade mot Hudiksvall och nyheten om den prickade skandalläkaren på Hudiksvalls sjukhus. Enligt pressen ska läkaren ha orsakat minst 29 felbehandlingar i Norge när hon bland annat börjat bråka under pågående operation och lämnat blödande patienter bakom sig. Flera av läkarens höftledspatienter har efter operation haft olika benlängd skriver Hudiksvalls tidning.

Sånt kan ju vara dåligt för patienterna. Men desto bättre för mediaexponeringen av Hudiksvall. I samband med det här läser folk spaltmeter om Hudiksvall, och det är ju guld värt att bli omskriven i sån mängd. Visst kan den negativa pressen verka avskräckande på bensköra människor som funderar på att flytta till Hudiksvall. Men å andra sidan lockar kommunen till sig dem som vill ta risker, och dem som tycker att tatuering och piercing som kroppssmyckning blivit alltför utbrett och istället vill ha en personligt utformad fraktur.

Konkurrens

Arbrå kände i helgen av den skarpa konkurrensen från skandalnyheterna. I det upprörda mediabruset kring Hudiksvallsläkaren drunknade den annars så givande storyn om slöjdrundan. Uppbygglig och positiv folkkulturrapportering fick ge vika för upprörda och konfliktfyllda artiklar om hur det går när man inte är så bra på sitt jobb.

Nya slöjdrundan

Det här har Arbrå Hemslöjdsförening nu tagit fasta på. Redan nu har man börjat planera inför nästa års slöjdrunda. En slöjdrunda som kommer ge stort genomslag i rikspressen. För till nästa år kommer man inte att satsa på erfarna och skickliga slöjdare. Fokus blir istället på klantiga slöjdare med bristande humör. Några av Norges värsta kommer hit då. En stupfull farbror som broderar felstavade etnicitetskränkningar. En klass övertrötta mellanstadiebarn som skrynklar silkespapper som de limmar fast på förbipasserande samt en vresig tant som målar porträtt på porslin. Med slägga.Samtliga hantverkare är prickade och bannlysta i hemlandet. Istället kommer de hit. Nästa år kommer rikspressen att flockas i Arbrå.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.