Hofors tar vintern på allvar

2009-10-07

Hofors, 7 oktober 2009

Det blir kallare

Nu har morgonfrosten nästan blivit vardagsmat i Hofors. Temperaturen ligger stadigt under kylskåpsnivå och ibland är Hofors som ett frysfack. Fast lite mindre trångt. Men Hofors är delat. Det går en knivskarp gräns mellan å ena sidan dem som förstått vad det är för årstid och å andra sidan dem som inte gjort det. I helgen var flera Hoforsbor ute och rörde på sig med oknäppta jackor, barhuvade och med tunna skor. Det syntes att de frös som tusan, men de bet ihop och försökte se ut som att de trivdes. Idag ligger de hemma och är förkylda.

Canada Goose

Den kloka delen av Hofors hade omfamnat den kallare årstiden och var föredömligt rosiga om kinden i termoaktiva underställ, goretex och massor av lager på lager. Ett gäng tjejer hade liksom gått halva vägen. De hade stövlar, strumpbyxor och minikjol. Till det hade de en sån där stor, varm Canada Goose-jacka. Det är sällan man ser folk gå ut i den undre delen av polarexpeditionskläderna: snöskor, täckbyxor och en liten topp. Men det kanske kommer.

Det blir blötare

Hofors blir även blötare. Målet så här års är att hålla sig så torr som möjligt i förhållande till omgivningen. Många sätter sig därför i bilen och kör omkring i hög hastighet nära trottoarer och försöka skvätta ner fotgängarna.

Det blir mörkare

I takt med att det blir kallt och blött blir det även mörkt och halt. Är det inte ishalka så är det blixthalka och är det inte blixthalka så är det lövhalka. Det är så mörkt att folk inte ser vart de går men det spelar ingen roll för det är så halt så de kommer ändå inte dit de vill. Jag ser mig omkring och tänker att det här är verkligen botten. Kallt, blött, mörkt, halt. Hade jag varit någon annanstans än i just Hofors den här veckan så hade jag lagt mig ner och skrikit.

Ett ljus i mörkret

Men här i Hofors finns det ett ljus i mörkret, en stabil och positiv kraft som fungerar som motvikt mot höstens prövningar. Här finns en man som omfamnar den kalla årstiden med all sin kraft, som tar i från tårna och gör kylan till något vi ska vara stolta över. Jag pratar naturligtvis om den folkpartistiske riksdagsmannen Hans Backman, som i förra veckan lade in ett riksdagsförslag om att Sverige skulle försöka få vinter-os. Och lägga det här i krokarna.

Det är en fullständigt lysande idé som verkligen skulle kunna lyfta fram regionens kvaliteter. Kallt blött, mörkt och halt. Med lite övertalning kan säkert Hasse Backman få IOK att släppa igenom sporter som störtlopp med vattenskidor och kajakrodel. Och sälja in TV-sändningar av totalt mörker med enstaka sponsorskyltar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.