Ombyte förhöjer Hofors 19/5

2010-05-19

Normalt är alla på Ovakos stålverk i Hofors strängt upptagna med att göra stål, eller åtminstone se ut som att de gör det. De går omkring i såna där färgglada hjälmar och praktiska kläder och ser upptagna ut medan verket spottar ur sig specialstål, rör och ringar. Men inte idag.

Harmoni på verket

Idag sjuder verket av ny verksamhet. Inget slammer av stål, inga truckar och lastbilar som åker omkring och för oväsen. Idag är det lugnt, avslappnat och mysigt på Ovako. Verksarbetarna vandrar harmoniskt omkring i korktofflor och mjukiskläder med händerna fulla av frottéhanddukar och doftljus. I verkets högtalaranläggning strömmar det fram avslappnande harmonier med inslag av delfinsång. Så fort jag kom in här började de knåda mig på ryggen medan de stänkte aromatiska oljor omkring sig. Det var ganska skönt men lite förvirrande att råka ut för detta på ett stålverk. En förman gav mig förklaringen.

Ombytta roller

I söndags rapporterade nämligen Radio Gävleborg om att Gästrike Räddningstjänst i allt högre utsträckning fått rycka ut då det saknats en ambulans i närheten. Så istället för ambulans har det kommit en brandbil. Naturligtvis har det varit förvirrande för patienterna. Först förväntar man sig att det ska komma en gul bil och så kommer det en röd. Sen hoppas man få bli omplåstrad, men istället rullas man in i en brandfilt. Nån kanske vill få en spruta, men de blir ändå förvånade när de får en brandspruta. Allt blir omvänt.

Det osar katt

Risken är kanske liten att patienterna försöker kompensera för det här bytet genom att sätta eld på sig själva när hjälpen anländer. Men konsekvenserna blir ändå en farlig omfördelning av arbetsuppgifter. Om räddningstjänsten gör ambulanssjukvårdens jobb så borde väl även det omvända kunna gälla? När det brinner och det saknas en brandbil… då kommer snart ambulansen farande och försöker täcka lågorna med plåster. Sitter det en katt i ett träd så kommer ambulansen med en sån där hjärtapparat med starkström. Det kommer att osa katt lång väg.

Massa massage

Här på Ovako har man dragit det här resonemanget till sin spets. Om räddningstjänst och ambulans får byta arbetsuppgifter så är väl alla fria att byta lite som de vill. Och så har de gjort det. Plötsligt har Hofors fått ett treskift bestående av totalt 1200 aromamasserande friskvårdsterapeuter. Ovako har förvandlats till världens största spa med spavärldens kanske minst mysiga lokaler.

Samtidigt har den tidigare friskvårdsterapeuten Lena på Fjällgatan i Hofors fått lite bråttom. Hon ska tydligen leverera 40 ton specialstål tills på fredag.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.