Lyxlos 12/5

2010-05-12

Los är en liten ort full av engagerade människor som älskar sin hembygd. Och navet i denna hembygdskärlek har alltid varit Los Hembygdsförening. En ganska typisk hembygdsförening som dricker kaffe, trycker upp svartvita kompendier med ortens historia och arrangerar lokalpatriotiska happenings. Exempelvis Badardagen, då man badar, Loosveckan, då man tävlar i kakbakning och utser Årets Losbo, samt guidade turer under rubriken ”lär känna våra finnmarker”. I sommar kan man bland annat få besöka Tandsjöborg Härbre, som är ett väldigt gammalt förråd. Men föreningen vurmar även för den närliggande Hamra Nationalpark – Sveriges minsta nationalpark, och Losgruvan – den plats där man först upptäckte grundämnet Nickel. Kanske inte den mest glamorösa metallen, men det har åtminstone lett till att man uppfört det riksbekanta Nickelmonumentet.

Historielöst omkringhasande

All denna hembygdsvurm höll på att gå om intet tidigare i år. Föreningen hade nämligen tappat lite av sitt engagemang, och en hel del av sin ekonomi. I mitten av april var det risk att Los Hembygdsförening skulle gå i konkurs. Los riskerade att drabbas av en fasansfull framtid helt utan hembygdsintresse – utan skydd från engagerade människor hade Los mycket väl kunnat bli en ort där bygdens arv och historia sopades under mattan och glömdes och lämnade Los-borna i ett historielöst omkringhasande tillstånd.

Massor av stålar

Det var då det fantastiska inträffade. Efter ett årsmöte i april där man valt att ta nya friska tag fick föreningen ordning på ekonomin. Strax därefter kom det plötsligt ett välkommet tillskott till Hembygdsföreningens ekonomi. En gammal Losbo hade testamenterat en miljon kronor till föreningen.

Nu blev det fart på hembygdskänslorna igen. Att vurma för sin hembygd kan vara stretsamt och svårt, men med ett ekonomiskt tillskott blir det naturligtvis enklare. Och med en hel miljon på fickan blir det extra roligt. Nu flödar inspirationen i Los. Hembygden ska få sig en rejäl ansiktslyftning!

Champagnejippo och landskapskaravan

Och det ska inte sparas på krutet. Hembygdsföreningen har redan börjat förverkliga planerna på den nya, lyxiga hembygden.

Badardagen ska tydligen förvandlas till nåt slags champagnejippo för ungdomar med rika föräldrar, inspirerat av orter som Båstad och Sandhamn. Den årliga kaktävlingen kommer att bli en internationell konditorfestival. Och de guidade turerna i finnmarkerna kommer att ske per limousin samtidigt som Tandsjöborg Härbre byter namn till Chateau Tandsjöborg.

I går rullade det in en hel karavan av landskapsarkitekter och plattsättare som kommer att ägna resten av månaden åt att snygga till Hamra Nationalpark med cypresser, fontäner och några marmorskulpturer. Nu i eftermiddag kommer man att plocka ner det riksbekanta Nickelmonumentet. Nu har de äntligen råd med förgyllning.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.