Beredskap i Lörstrand 5/5

2010-05-05

Lörstrand, Ljusdals Kommun, onsdag. Lörstrand är en stillsam ort vackert belägen intill Tevsjön, som är en del av Ljusnan. Jag ville först inte åka hit. Jag hade nämligen just fått veta att Mackmyra Whisky fått bygglov för ett destilleri i Kungsbäck i Gävle, och var lite sugen på att hålla mig framme i den processen. Men för att komma bort en stund fick det alltså bli Lörstrand istället. Normalt är Lörstrand en helt vanlig plats med helt vanliga människor. Men inte idag. Längs vägarna i Lörstrand vaggar folk omkring i flytvästar, simringar och luftmadrasser. När jag frågade en farbror i badmössa med flytpontoner under armarna fick jag lite bakgrundsfakta.

Bakgrund

Länsstyrelserna i Gävleborgs och Jämtlands Län har tagit fram en gemensam beredskapsplan för vad man ska göra om någon av dammanläggningarna längs Ljusnan skulle brista. Nu är det visserligen väldigt liten risk att något sådant skulle ske. Den är näst intill obefintlig. Men om det skulle ske så är det bra att vara beredd, tänker Länsstyrelserna.

De har gjort en larmkedja så att folk med kort varsel kan ringa upp varandra i rätt ordning, planerat för en eventuell evakuering och delat ut informationsblad i de områden som skulle beröras vid en eventuell översvämning.

Lörstrand går ett steg längre

Och när de här informationsbladen kom till Lörstrand blev det fart på Lörstrandsfläsket. Folk tänkte inte missa en chans att få vara lite beredd. Så nu går de alltså omkring här i Lörstrand och bara väntar på att vattennivån ska börja stiga. Folk har extra mycket luft i sina bildäck, kanoter och vattenskidor står uppställda här och där. En familj har till och med letat upp en bra kulle, börjat bygga en ark och annonsera efter olika djurarter.

När jag fick se en pickup med flaket fullt av hinkar och gamla badkar blev jag dock lite skeptisk. Är det verkligen någon som tänker försöka ösa bort hela översvämningen? Nej. Så var det inte.

Destilleriet

Det var en liten grupp Lörstrandsbor som tagit beredskapen ett steg längre. De har läst om det nya whiskydestilleriet i Gävle och kommit fram till att här gäller det att vara beredd. För tänk om tankarna på destilleriet brister och all sprit börjar rinna ut. De har gjort en larmkedja så att de med kort varsel kan ringa varandra, kasta sig i sina bilar, köra till Gävle och fylla vartenda tomt kärl med spillsprit. De har även delat ut informationsblad på orten om vad som gäller vid en eventuell spritläcka.

Beredskapsgruppen har packat en släpkärra med ett uppstoppat älghuvud, oxblodsfärgade skinnfåtöljer och tunga kristallglas för den händelse spritkaravanen tvingas stanna någonstans på vägen hem. En grupp kommer att ta med sig vatten som man kan skvätta i whiskyn, medan en lite slarvigare grupp tar jordnötter, chips och tobak. Visserligen är risken väldigt liten att destilleriets tankar brister. Den är näst intill obefintlig. Men om det skulle ske så är det bra att vara beredd.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.