Hårdrockskrig i Tönnebro 28/4

2010-04-28

Tönnebro, onsdag. Normalt är Tönnebro lugnet själv. Det bor ingen här, och det har det aldrig gjort. Däremot finns en välbesökt rastplats med fet vägkrogsmat och ännu fetare priser. Enligt gammal folktradition måste man stanna i Tönnebro, annars kommer resan att bli misslyckad på något vis. Så det gör folk. Tönnebro är en plats där alla stannar men ingen blir kvar. Ett ställe dit hela länet åker för att ta en rast borde verkligen vara lugnt och det är det för det mesta, men idag befinner jag mig i ett skakat Tönnebro.

Långtradarchaffisarna spanar oroligt ut längs E4:an. Jobbpendlare och långfärdstrafikanter hastar in i och ut ur vägkrogen som om det gällde att ta en så snabb rast som möjligt. Personalen vankar oroligt omkring och försöker barrikadera fönstren med pastasäckar och stora konservburkar. Tönnebro väntar på det stora hårdrockskriget.

Två festivaler och ett krig

Förra året hölls nämligen en hårdrocksfestival med internationella artister i Kilafors. Den festivalen kommer att äga rum i Söderhamn en helg i sommar. Samma helg kommer en annan hårdrocksfestival med internationella artister att arrangeras i Gävle. Ja, det är dålig timing. Det är ungefär som när man hamnar mellan två hamburgerställen – man har ingen lust att välja, man har jättesvårt att fatta skillnaden men man vet att man inte klarar av båda två på samma gång. Det enda som återstår är stenhård konkurrens mellan de två festivalerna. Medierna har börjat rapportera om hårdrockskriget. Det startar tydligen nu.

Det är klart att folk är oroliga. Framförallt här i Tönnebro. Tönnebro ligger mitt emellan Gävle och Söderhamn och har en terräng som lämpar sig väl för krigföring – om det blir ett hårdrockskrig så kommer det med största sannolikhet att ske just här.

Som ett krig men fånigare

De som jobbar här är övertygade om att det vilken minut som helst kommer att dra igång. Först rullar det in kolonner av gigantiska turnébussar med tonade rutor och piercade chaffisar, och ur dem väller det fram horder av hårdrockare från Gävle respektive Söderhamn. De kommer att slåss med gitarrer, kasta plektrum på varandra, bita huvet av höns och trötta ut varandra med onödigt långa trumsolon. Det kommer att bli som en vanlig hårdrockskonsert men åt två olika håll samtidigt. Eller som ett krig, fast lite fånigare. Tönnebro parkering kommer att myllra av spinkiga män i kajal och kulörta spandextrikåer, nitbälten och taggiga dödskallejackor. Som kommer att kuta omkring och skrika gälla hårdrocksskrik åt varandra – den som når högsta tonen vinner.

Infrastruktur och fredsförhandling

Som i alla krigssituationer kommer infrastrukturen att drabbas – asfalten mellan macken och restaurangen blir uppfrätt av utspottad snus och kan inte användas på flera år. Lokalbefolkningen tvingas på flykt. Nu finns det ingen lokalbefolkning, men det kanske blir nån barnfamilj som tvingas fly; de skulle ju ändå åka men ändå. FN kommer inte att ställa upp som fredsförhandlare eftersom det räknas som en intern konflikt. Regeringen lyfter inte ett finger, men om allting löser sig kommer de att ta åt sig äran genom att hävda att de ägnat sig åt tyst diplomati. De enda förhandlare som det går att få tag på är de som just blivit klara med Pappersstrejken.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.