Askgävle 21/4

2010-04-21

Gävle, onsdag. Imorgon infaller Earth Day – Jordens Dag. Det är en dag på året då vi skall uppmärksamma de globala miljöfrågorna. Inte de lokala miljöfrågorna som de tilltagande potthålen i Gävles gator, utan viktiga frågor som utsläpp och global uppvärmning. Mest av allt hoppas vi ju förstås att Earth Day ska vara en dag då flygtrafiken har kommit igång i full skala igen.

Majblomma

Jag hade hoppats få uppleva det årliga majblommenöjet i Gävle i år. Så här års ska ju nämligen alla femteklassare uppfostras till aggressiva gatusäljare som prånglar på försvarslösa flanörer en tämligen värdelös plastblomma till överpris. De flesta brukar tycka att det hela är sött och spela med. Jag brukar ta tillfället i akt att lära de små liven ett och annat om konsumtionsbranschens villkor. Jag har bland annat stört majblommeförsäljningen med högläsning ur konsumentköplagen tills de små (och vid det här laget rätt frustrerade) säljarna givit mig öppet köp och två års garanti på produkterna. Med mitt mest varnande finger har jag sen pekat på Gävles skattehus och sagt att där blir man inlåst på vatten och bröd i tre månader om man inte har godkänd kassahantering. Sen har jag krävt skrivet kvitto med namnteckning och allt.

En stor karl

Den här gången blev det inte så. Igår var det en stor karl som sålde majblommor. Honom gick det inte att rucka en millimeter. När jag drog fram ett häfte med konsumentköplagen och började läsa, sa han åt mig att arkivera materialet på en ljussäker men kroppsnära plats, och det här med inlåsning i skattehuset vågade jag inte ens nämna för honom. Han var helt fokuserad på att sälja.

Det visade sig att den här mannen var anställd på Korsnäsfabriken i Gävle, men eftersom Svenska Pappersindustriarbetarförbundet hade gått ut i strejk där så hade han fått lite tid över. Och då hade han kommit på den briljanta idén att hjälpa sina barn med majblommeruljangsen. Och han var inte ensam. Större delen av Papperstrean hade fått samma idé. Gävle var fullt av övermogna majblommeförsäljare med hård säljattityd.

Askmoln

Den enda utvägen ut ur den här köppressen var att flytta säljarnas fokus till något större. Jag sa: hur kan ni ägna er åt simpel handel med säsongssmycken nu, när vi har ett stort hotande askmoln över hela norra Europa? Just den frågan skulle jag inte ha ställt. Papperstreans majblommeförsäljare började minnas tillbaka till det berömda snökaoset 1998 när Gävle hade meterhög snö över alla gator och det inte gick att ta sig till jobbet. Vilka tider! Svenska Pappersindustriarbetarförbundet vill att man ska hålla sig från jobbet. Så därför började de nu fundera om de kunde få ihop samma meteorologiska förutsättningar som vid snökaoset 98, så att det gigantiska askmolnet släpper ner sitt innehåll över Gävle. De vill alltså ordna ett nytt kaos i Gävle. Med meterhög vulkanaskgegga över gatorna, så att folk stannar hemma.

Jag tyckte att idén kändes lite vansklig, men papperstrean såg bara fördelar med ett stort asknedfall över Gävle. Inte bara att man stannar hemma. Framförallt kan man ju använda den svarta geggan att fylla igen de tilltagande potthålen i Gävles gator.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.