Fluffigt i Stugsund 14/4

2010-04-14

Stugsund, Söderhamns Kommun. I förra veckan rapporterade flera Hälsingetidningar att hälsingarna återvinner alltmer skräp. Det enda man inte har blivit bättre på att återvinna är tidningar, vilket hälsingetidningarna tar som bevis för att deras publikationer inte är skräp.

Men i övrigt håller man alltså på att återvinna Hälsingland. Det började med de gamla vanliga grejerna – olika förpackningar i plast och metall, lysrör och kemikalier. Sen har det eskalerat och gått över gränsen. Det har blivit som en tävling där det gäller att återvinna mest.

Fluffigt i Stugsund

Till exempel här i Stugsund. Här finns ett företag som jobbar med återvinning och de har samlat på sig tonvis med nedmalen bilinredning, så kallat fluff. Och nu har det blivit alldeles för mycket.

Det här beror naturligtvis på den ökande återvinningen i Hälsingland. Folk hade liksom fått slut på både förpackningar och kemikalier, men återvinningslusten var fortfarande stark hos hälsingarna. Så då började de helt enkelt att riva ut inredningen i sina bilar och återvinna den. För ett tag sedan kunde man se karavaner av bilar komma körande förbi Stugsund, veva ner rutan och slänga ut instrumentbrädor, stolar och säkerhetsbälten. Dessa maldes sedan ner i en jättestor kvarn till fluff som blev liggande. Nu har fluffet legat så länge att Söderhamns Kommun dragit företaget inför miljödomstolen.

Domstolstaktik

Återvinningsföretagets representanter är dock säkra på att klara sig fint i domstolen. På grund av avfallets namn. Man kan inte bli arg på nån som samlat på sig massor av fluff, för fluff låter så mysigt. Fluff är förknippat med ulliga, gulliga gosedjur, dockteatermoln och vispad grädde. Härliga grejer som man inte vill bestraffa. Det är exakt det problemet de har i Neapel. Där har maffian fått dåligt rykte på grund av att man samlat på sig ett sopberg av historiska proportioner. Och ett berg av sopor vill ju ingen ha. Hade den napoletanska maffian varit lite smartare hade de sett till att kalla soporna för ”kramegull” eller ”gosefnas” eller nåt annat härligt. Då hade världen gillat dem.

Här i Stugsund håller fluff-företagets chefer som bäst på att blåsa upp ballonger samtidigt som de provar ut varsin pastellblå nallekostym. De kommer att göra succé i miljödomstolen.

Det bästa hade förstås varit om de hade tänkt igenom vad de skulle göra med allt fluff innan de samlade på sig det. Det har de lärt sig nu, och nu sätter de igång en ny återvinningstrend.

Mer återvinning

Företaget vill ge återvinningen en regional prägel. Hälsingarna ska få möjlighet att återvinna sånt som man inte kan återvinna i andra delar av landet, och den här gången ska avfallet inte bli liggande. Igår såg jag här i Stugsund en prototyp för återvinningsstation med särskilda fack för fioler, bandyklubbor och ostkaka. Detta kan sedan malas ner och användas för att isolera väggar i de historiskt intressanta hälsingegårdarna. Byggnadsantikvarierna i länet är överens – en hälsingegårdsvägg får inte fyllas med vad som helst, men ostkaka och bandyflis går bra.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.