Hudiksvalls stora hälsocentral 7/4

2010-04-07

Hudiksvall, onsdag. Kommunens tjänstemän hade räknat med storm när de i lördags gick ut och sa att det finns utrymme för att bygga ut vindkraften här i Hudiksvall. 74 verk skulle få plats mot det tidigare beskedet som legat på 28. Men reaktionerna kom av sig, för samtidigt kom det en mycket viktigare nyhet för orten. Landstinget har upptäckt att Hudiksvalls Hälsocentral är störst i Sverige. Det är ett jättekomplex på tre våningar med totalt 4750 kvadratmeter landstingsverksamhet.

Skämmigt och bra

För de ansvariga på Landstinget var det här både bra och dåligt. Det dåliga är att det är rätt skämmigt. De flesta andra vårdinrättningar krymper verksamheten och då känns ju det här lite som att gå på balettakademin och vara tjock. Ska man vara en hipp vårdinrättning ska man få plats i en kiosk eller en busshållplats. Det finns vårdinrättningar som bara finns på internet – det är framtiden, inte ett stort korridorskomplex. Så himla nittonhundratal! Det positiva är å andra sidan att ledningen nu får möjlighet att visa handlingskraft, initiativförmåga och framfötter så det räcker och blir över. Man kan plocka in konsulter som räknar ut att det går att skära bort hundratusentals kronor av onödig yta och service, för att sedan fakturera det dubbla.

Igår presenterade en av Landstingets konsulter ett förslag om att inte bara krympa utan även stycka upp hälsocentralen i små bitar så att varje hudikbo får varsin bit och varje bit är stor som en iPhone. Det skulle inte bara bli kostnadseffektivt – det skulle även se jäkligt modernt ut när folk gick omkring på stan och försökte få vård, var och en ur sin egen lilla bit.

Motrörelsen

Nu har det bildats en motrörelse som vill stoppa krympningen av hälsocentralen. Inte så mycket för att de tror att en stor hälsocentral ger bättre vård än en liten. Men för att en hälsocentralsom är störst i landet måste bli en självklar turistattraktion. Vi kommer äntligen att få uppleva den där sociala turismen som det pratades om för fem år sedan. Folk kommer att vallfärda hit från hela Europa för att se miraklet. Man kanske skulle kunna anställa jättestora läkare, folk med väldigt stora näsor skulle kunna sitta i korridorerna och snyta sig högljutt? Man kunde ha ett jätteapotek där man säljer gigantiska plåster och magnecyl stora som hamburgare.

Den mest aktiva gruppen vill gå ännu längre. De vill ha ett litet sightseeing-tåg som kör omkring i de långa korridorerna och en superlång vårdkö som står och klagar längs med väggarna.

De kommunala tjänstemännen kontrar

De politiska partierna anpassar sig efter detta och rustar sig för en valrörelse där vården får ta större plats än skola och omsorg. Kanske kan man omformulera övriga frågor i termer av bristsjukdomar så att skolbarn sägs lida av sjuklig brist på kunskap och dagisbarn lider brist på lediga föräldrar. Då får man in vård, skola och omsorg under samma gigantiska vårdparaply, som i sin tur kan ta plats i den gigantiska hälsocentralen.

Även de kommunala tjänstemännen är med på det här. De har redan varit och mätt lokalerna och kommit fram till att hälsocentralen är stor nog för att få in minst 14 vindkrafverk.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.