Påskkärringproblem i Bergsjö 31/3

2010-03-31

Bergsjö, Nordanstigs Kommun, onsdag. De gånger då jag tidigare varit i Bergsjö har jag bara sett pigga och alerta människor. De har studsat fram på Bergsjös gator med spänst, framåtanda och rosig hy. Nu är de helt slut. Ingen är pigg idag. Det är glåmiga blickar och hasande kroppar utan tillstymmelse till hållning. Som småbarnsföräldrar med svininfluensa, fast tröttare.

Allt beror på sommartiden. Hela grejen fick lite för stora proportioner i lördags. Det började med att en grupp Bergsjöbor var lite osäkra på vad man skulle göra med klockan egentligen. Var det så att man fick en timme eller blev man av med en timme? Skulle man ställa fram klockan eller var det bakåt? Jag kunde snabbt konstatera att om man fick en timme så hade den här gruppen redan gjort av med den på att försöka komma fram till vad de skulle göra med klockan. Nån sa att man skulle göra samma sak med klockan som man brukar göra med utemöblerna. I söndags såg jag flera människor här som slängde sina klockor i ån, sen åkte de och köpte nya.

De som hade fattat vad som hände med tiden stannade uppe och passade på att göra tråkiga saker mellan fem i två på natten och fem över tre. Om man ändå ska bli av med en timme så kan det ju lika gärna vara en dålig timme. Några städade garaget, nån läste litteraturvetenskap, massor med folk joggade. Hur som helst så tröttade de ut sig, och det har suttit i.

Insikten

Sen blir det inte lättare av stressen. Imorgon är det första april, och det innebär två saker:

Ett – man ska hitta på aprilskämt. Två – man ska undvika att gå på de andras aprilskämt.

Skämtandet omgärdas av ett svåröverstigligt regelverk – både i form av lagar och i form av oskriven praxis. Att bara ljuga är inte ok, inte heller att skylta om vägar eller lura av folk pengar. Och där föll hela idén att byta ut Bergsjö-skylten mot en där det står Stockholm, för att sedan kunna ta ut vägtullar och sälja kaffe för åttio kronor koppen.

Det ska vara nåt som känns trovärdigt – kvällspressen aprilskämtar sällan – men samtidigt så märkligt att man förstår att man blivit lurad när bluffen avslöjas. Bäst är de skämt som aktiverar folk och får dem att åka nånstans. För några år sedan blev jag och hundratals andra iväglurade till en hemelektronikkedja med en annons om en löjligt billig TV, som naturligtvis inte fanns på lager när vi kom fram. Det var lite festligt. Bergsjö har dessutom en svår konkurrent när det gäller aprilskämt. Ett gäng farbröder i Hassela gick redan i måndags ut med sin grej – att man ska bygga ett jättestort kors på Svartberget.

Olurad vinner

Det svåraste är att inte gå på andras aprilskämt samtidigt som man beter sig hyfsat normalt. Risken är stor att man lägger an en världsvan attityd och inte tar nånting på allvar. Rött ljus – det är nog bara ett aprilskämt! Jag börjar jobbet klockan åtta som vanligt – ha, skulle inte tro det!

Den här svårflörtade inställningen ställer till det för Bergsjös barn. Det är ju inte bara första april imorgon, det är även skärtorsdag – dagen då barn ska ta emot godis av främlingar. Jag hörde några Bergsjöbarn klaga uppgivet över det här. Ingen kommer att ge oss godis, sade de. De kommer inte att tro att vi är påskkärringar om vi bara kommer förbi i stora kläder och överdrivet smink. Det har ju varenda tonåring idag.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.