En superdator i Sandviken 24/3

2010-03-24

Sandbacka Park, Sandviken, onsdag. Det började så lovande. Sandbacka Park, som är ett ställe där man vill främja utveckling och teknisk innovation, har sedan förra veckan bjudit in barn från Västanby Förskola under ledning av rektor Anette Gottfriedsson för att ställa ut uppfinningar som barnen själva har tillverkat. Läs mer här och här och här. Jag är tekniskt intresserad, och vill gärna främja unga entreprenörers nytänkande. Så jag gick dit.

Superdatorn jag drömt om

Det visades en hel del prototyper för olika tekniska lösningar som inte intresserade mig nämnvärt: en helikopter för att upptäcka tjuvar, en godismaskin där man kan välja bort lakrits med en knapp. Säkert bra saker, men inget som har en plats i min vardag. Det som väckte mitt intresse var en alldeles ny superdator. Enligt tillverkaren Amanda – en ung innovatör med övertygande säljsnack – hade den förtjänster utöver det vanliga. Förutom vanlig superdatorprestanda hade den här superdatorn bland annat inbyggd laser och motsvarande hundra miljoner gånger prestandan hos de vanligaste spelkonsolerna på marknaden, sade hon. Något som garanterades av en unik stjärnstopp-licens. När det visade sig att jag kunde få köpa den här superdatorn blev jag eld och lågor. Jag skulle dessutom få den till ett rekordlågt mässpris: 20 kronor.

Beräkningar i ett huj

Jag insåg snabbt att det här skulle kunna bli den tekniska pryl som äntligen förändrar mitt liv. En superdator! Den kan man ju verkligen ha till allt! Svåra beräkningar skulle gå i ett huj, jag skulle kunna spela de läckraste spelen och skicka dubbelt så mycket epost. Folk skulle vända sig om efter mig och kolla avundsjukt när jag kom strosande med min superdator på väg till nåt dyrt café. Med en superdator skulle det aldrig gå långsamt på internet och mitt liv skulle bli så smart planerat och effektivt att jag bara kunde luta mig tillbaka i en designfåtölj och dricka laservärmd latte medan superdatorn sköter resten. Jag hade helt klart behovet. Amanda hade maskinen som var svaret på mina drömmar. Tjugo kronor senare var superdatorn min och jag åkte hem för att börja mitt nya liv som superdatorägare.

Fabrikationsfel

Det var här som besvikelsen började. Först fick jag inte igång datorn. Det saknades vanliga ingångar och sladdar, men jag tänkte att det var säkert nåt med bluetooth. Jag läste manualen och begrep ingenting. Det var en bild av en sol och ett träd och den enda text som stod var AMADNA. När jag tryckte på on-knappen lossnade den. Jag behövde support, så jag ringde till Västanby Förskola och bad att få prata med Amanda.

Jag vet att många låglöneländer använder barnarbetare i tillverkningen, men det är ingen bra idé av Västanby Förskola att försöka använda samma modell redan på innovationsstadiet. Men Västanby Förskola är tydligen ett sånt där modernt företag där man inte tar kunderna på allvar och där all verksamhet är flytande. Amanda låtsades som att hon inte förstod vad jag pratade om och vägrade ta ansvar för detta uppenbara fabrikationsfel. När jag höjde rösten svarade hon med att börja gråta, och jag fick prata med koncernchefen Anette Gotfriedsson. Hon lät i sin tur meddela att ingen kan prata med mig för alla ritar och leker affär. Så nu har alltså hela koncernen tvärvänt och bytt verksamhet till nån modern mix av grafisk design och simulering av dagligvaruhandel.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.