Bollnäs Kulturhjärta 17/3

2010-03-17

Bollnäs. Onsdag. Våren är här. Sägs det. De mest hårdhudade Bollnäs-optimisterna gick faktiskt redan i går ut i t-shirt för att äta sin traditionella vårglass på Brotorget. Det var kallt och jävligt, men eftersom Brotorget i Bollnäs fortfarande är en stillastående byggarbetsplats så gjorde det ingenting. Här på Brotorget är vi vana vid att bita ihop, sade de huttrande glassentusiasterna. Börjar man frysa för mycket är det bara att titta på byggcontainrarna som står där borta till ingen nytta, då börjar man koka av ilska.

Vårteckenjakt

Andra har gått upp totalt i den stenhårda jakten på vårtecken. Vem ser vad först? Folk ligger i diken och försöker krafsa fram tussilago. Det räcker att de hör en slirande fläktrem så börjar de hyperventilera och spanar hungrigt i luften efter tranor, spovar och gäss. Jag tycker det är lite tidigt att börja hålla på sådär. Man kan väl nöja sig med smältvatten i skorna och nån enstaka pust av vårluft med framtinade hundrester och annan förruttnelse. Men det är väl för att det är vårdagjämning på lördag och våffeldag på söndag. Folk blir som galna. Vissa blir kära, några blir våffelhungriga, andra bara gläds åt att elräkningen går ner. Men ett är säkert: nästan hela Bollnäs är på gott humör.

Mitt Hjärta

En som inte är glad är Anna Hammarström, VD för vårdföretaget Mitt Hjärta. Landstinget tyckte att företaget hade för liten omsättning för att få lämna anbud på driften av Bollnäs Sjukhus. Man ska tydligen vara rik för att få säga ”ta en magnecyl och kom tillbaka om två veckor om det inte blivit bättre”.

Kulturkvarteret

Och Evy Degerman är inte alltför lycklig hon heller. Bollnäs planerade kulturkvarter har visat sig bli minst 20 miljoner dyrare än planerat. Grundidén var ju bra. Samla all kultur på samma ställe. Så blir den lättare att undvika. Och kultur brukar ju vara billigt. Nu var det ju inte kulturarbetare som skulle bygga stället, utan helt vanliga människor som både ville ha anständiga arbetstider och lön. Och Evy kan inte gärna skälla på byggfirman heller. Jämfört med Brotorget så går ju arbetet riktigt bra.

Medborgarförslag

Det är ju tråkigt när folk surar. Igår lämnade en grupp Bollnäsbor in ett konstruktivt medborgarförslag som skulle få slut på de sura minerna. Ett förslag som är lika enkelt som genialt: Vårdföretaget Mitt Hjärta får inte köpa Bollnäs Sjukhus för de har för lite omsättning – låt dem ta över kulturkvarteret istället! I vårdsammanhang är 20 miljoner en spottstyver, till och med Mitt Hjärta har råd med det. Och kultur är ett perfekt komplement för ett företag i vården. Går man på vernissage hittar man till exempel fler läkare än på vilken vårdinrättning som helst. Istället för att prata med en psykolog kan man gå på balett – man fattar ungefär lika mycket. Och en vanlig teaterpublik påminner dessutom väldigt mycket om de traditionella vårdtagarna: huvudsakligen gamla människor med dålig fysik, som väntar på slutet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.