Kvinnoplaner i Jäderfors 10/3

2010-03-10

Jäderfors, Sandvikens Kommun, onsdag. Här i Jäderfors siktar man framåt. Ja, kanske inte alla, men några. Åtminstone sen i måndags, för det var då det här började. Det var ju Internationella Kvinnodagen över hela världen, så även här. Men inte för alla. Många kvinnor glömde helt bort att det var en internationell kvinnodag och missade tillfället att manifestera och belysa sin situation. I alla fall här. Tre grannkvinnor på Per Mats-vägen valde istället att ägna måndagkvällen åt att umgås med varandra och kolla på en inspelning av Andra Chansen. Det skulle de inte ha gjort. Deras män upptäckte dem och blev besvikna. En av dem blev så besviken att han såg sig tvungen att förklara besvikelsen. ”Internationella Kvinnodagen får en kvinna inte glömma bort. Det måste du väl ändå förstå lilla gumman”, sa han. De andra kom fram till att om det ska bli nån ordning på Internationella Kvinnodagen så är det bäst om den görs av män.

Testa själv

Sagt och gjort. Medan tjejerna satt i vardagsrummet och undrade varför hårdrocksgrabbarna i Crucified Barbara hade så lite skäggbotten tog karlarna kvinnosaken i egna händer och gjorde sig redo för kvinnolivet. Redan den yttre förvandlingen var ett smärtsamt steg. Höga klackar, trånga kläder och ett evigt noppande av ovälkomna hårstrån. En karl började nästan gråta för det gjorde så ont. Och då hade de ändå inte kommit till själva sakfrågan.

Sanningen gör ont

Grabbarna googlade på könsmaktsordning, inkomstskillnader och misogyni. De kände sig illa till mods, vad hade de gett sig in på?

Det kändes jobbigt att gå ner i lön och gå in i väggen. Det kändes surt att få mindre uppmärksamhet, och tvingas oroa sig för dolda kvinnosjukdomar, överfall och domesticerat våld. När de till sist skulle komplettera det här med att ta för sig och ta plats och höja sina röster för att höras …då blev det helt enkelt för mycket. Karlarna deppade ihop, körde bort kvinnorna från TV-soffan och satte sig och tröståt medan de glodde på TV-apparaten.

Det var då det vände. TV:n visade en inspelning av det amerikanska kvinnodagsfirandet. Det var stort, det var pampigt, det var helt enastående! Massor av kändisar var där och de var uppklädda till tänderna och det var fanfarer och folk höll tal och äntligen kändes det som att Internationella Kvinnodagen fick ta den plats den förtjänade. Sen upptäckte männen i TV-soffan att de kollade på en inspelning av Oscarsgalan.

Överambitiös

Det var då de här männen gjorde det män har gjort i hundratals år. De höjde ambitionerna till skyhöga nivåer, med marscherande kolonner av barnvagnar och bredarslade tanter i en storlek som skulle fått de gamla sovjetiska första maj-paraderna att blekna. Och sen sköt de upp projektet. I framtiden kommer Jäderfors att få en fantastisk Internationell Kvinnodag. Det blev ju inte i år, men det kanske blir nästa. Eller nästa ändå, eller ännu senare. Männens kvinnodag blev som en Hallandstunnel – storslagen och avlägsen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.