Ett hål i Bricka 3/3

2010-03-03

Bricka, Bjuråker, Hudiksvalls Kommun, onsdag. I söndags slutade OS. Runtom i länet stapplade de sportintresserade ut ur sina vardagsrum. Med benen förtvinade av att inte ha fått röra på sig, kropparna sladdriga av chips och varma mackor, hyn blek av TV-apparatens alfastrålar. Ovant började de ägna sig åt verkligheten igen. Men när inte den olympiska andan lägger sitt förbrödrande filter över världen så ser den ju inte så rolig ut längre. Domarna och de tydliga reglerna är borta, kvar finns visserligen kampen men nu i form av meningslösa bråk.

De meningslösa bråken

I Nordanstig bråkar två grannar om en sjöbod. Den ena grannen säger att den andra grannens sjöbod är ful och borde rivas. Den andra grannen hävdar att hans sjöbod har varit ful i flera år och därför ska den stå kvar. Hade den olympiska andan svävat över Nordanstig så hade de säkert kunnat lösa konflikten genom att på ett sportsligt sätt puckla på varandra med åror, nu får de ta sitt bråk i domstol, och domstolen håller med båda parter: sjöboden är ful, och gammal, och lösningen blir att sjöboden får stå kvar för att bli både fulare och äldre.

Dragon Gate

I Älvkarleby bråkar alla med Mister Li om att hans kinesiska kulturkomplex Dragon Gate har för få bygglov och för många sopberg. Han bråkar dock inte tillbaka med sina kritiker utan lovar att allt kommer att vara ordnat innan sjöbodskonflikten i Nordanstig är helt löst.

Elkonflikt

Elbolagen höjer sina priser och där är det ju bäddad för bråk. Alla vill ha ström men inte till vilket pris som helst. Industrierna tvingas stoppa sin produktion eftersom de inte har råd att köpa el. Med undantag för bruket i Iggesund, som är så gott som självförsörjande på el. En talesperson därifrån meddelade i veckan att de har massor av ström – det enda som saknas är dålig service och oläsliga fakturor så är de som vilket elbolag som helst.

Ljusdal

I Ljusdal har kommunen bestämt sig för att plocka fram hårdhandskarna. Att dricka alkohol på allmän plats har länge varit olagligt, men kommer att bestraffas med femhundra kronors böter i framtiden. Att lätta på trycket på allmän plats kommer att bestraffas med åttahundra kronors böter. Jag tycker hanteringen av böter låter lite ohygienisk och hoppas att böteslapparna trycks på våtservetter.

Bråket i Bricka

Här i Bricka laddar de för bråk. Ett prospekteringsbolag har varit här och prospekterat. Nu vill de starta en gruva för att utvinna den obskyra metallen vanadin. Bricka är delat i två läger. Den sida som är emot planerna hävdar att en gruva kommer att störa och se illa ut. Den positiva sidan hoppas på jobb och ett djupt hål dit man kan locka kissnödiga ljusdalsbor. Blir gruvan tillräckligt ful kan man dessutom ha den som sjöbod.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.