Söderhamns moderna vintersport 17/2

2010-02-17

Här i Söderhamn finns ett affärshus som heter Furan. I lördags föll en älg från husets parkeringstak. Den dog direkt. Söderhamnarna tog ingen större notis om det här, för folk tänkte bara på Vinter-OS, som nu har dragit in över världen. Sporten har ockuperat både radio och TV. De som hellre hade sett natur, kultur och samhällsdebatter sitter och morrar i nåt hörn – de är ju för klena för att våga bråka med sporttyperna. Och alldeles för få. En majoritet av Söderhamns befolkning har verkligen sett fram emot den här tiden. Från att ha suttit kraftlösa och vinterdeprimerade i sina TV-soffor har stadens sportfanatiker sett ljuset i sporttunneln. De har rätat upp sig, snyggat till sina hem, lagt upp en gedigen TV-planering och fyllt sina skafferier med kaffe, kolhydrater och kolesterol. Nu går ju visserligen OS i Vancouver i år. Så det blir en del sena nätter och det är inte så kul som det var tänkt. Nu sitter Söderhamns sportfanatiker där i sina TV-soffor. Kraftlösa och deprimerade. Söderhamn börjar bli uttråkat. Sporterna är samma gamla sporter som alla vinter-OS, och det enda som hade kunnat göra det hela lite roligare – doping – är förbjudet.

Semmeldekonstruktivism

Här i Söderhamn stötte jag på en liten grupp aktivister som tröttnat på oföränderligheten. De ville se förändring inte bara i vintersporten utan på alla plan. Igår var det fettisdag, och då passade de på att markera sin förändringsvilja genom att utropa sig till semmelavantgardister och äta experimentella semlor. Jag pratar inte om wienersemlor, mandelbeströdda toscasemlor eller lingonsemlor med chokladfyllning, det vore ju samma typ av statisk förändring som drabbat vintersporten. Den här gruppen ägnade sig åt en total dekonstruktion av semmelbegreppet. De hävdade att semlan i sin nuvarande form är resultatet av ett socialt stigma med normativa konsekvenser och det enda rätta motståndet är att återerövra semmelbegreppet genom att applicera det där man själv känner att det är relevant. Egentligen åt de varmkorv, men de kallade det för semlor. De gav mig sitt manifest. Det var en tunn lapp med texten ”Sibylla”. Resten fick jag lista ut själv sade de.

Nyttosport

De berättade om sina radikala tankar om vintersportens historia och framtid. De hävdade att dagens sporter uppkommit ur sånt man gjorde förr på vintern. Det gällde att ta sig fram fort i snölandskapet, och ur det kom skidsporterna. Det gällde att skicka vidare snusdosan fort innan snuset frös, och vips var hockeyn född. Man var hungrig, stressad och beväpnad, det gällde att jaga fort och så började skidskyttet. Det fanns ett nyttoperspektiv med alla sporter. Idag lever vi inte i samma vinterlandskap och den direkta nyttan är förlegad.

Kast med liten älg

Å andra sidan, hävdade semmelavantgardisterna, har vi en helt annan vardag. En modern och spännande vardag med moderna och spännande utmaningar. Dessa borde ge upphov till helt nya sporter. De såg framför sig ett helt nytt vinter-OS 2014, där grenarna skulle svara tydligare mot nutidens vinterliv. Det kunde handla om en hinderbana där man skulle gå fort och snyggt till bussen utan att halka eller träffas av fallande istappar, start av frusen bil eller fickparkering i isig backe. Andra grenar som föreslogs var snöskottning i lågskor och tröst av tröttblöt pulkaunge.

Jag frågade den här gruppen om det var de som låg bakom den fallande älgen, men de hävdade att de vid den tidpunkten varit fullt upptagna med att äta semlor. Undrar vad de menade med det?

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.