Veckebo och bokrean 24/2

2010-02-24

Veckebo, Ljusdals Kommun, onsdag. Det är kallt här i Veckebo. Extra kallt nu, för länet har fått köldknäpp samtidigt som folk här spar in på pellets i sina kaminer. Det kostar ju så mycket. Veckeboborna går omkring och skakar med istappar hängande ur både här och där. Men ändå ser de glada ut.

Det är de inte i resten av länet

I resten av länet ser folk ut som att de tvångsmatats med ättiksgurka i citronjuice medan nån hängt tyngder i mungiporna. De suckar så djupt och ofta att man undrar om de kommer att sjunka ihop på marken. Då och då stönar de och klagar över smärtor från större delen av kroppen.

Har de drabbats av en sen svininfluensa? Lider de av en kollektiv baksmälla, eller tar de den kristna fastetiden på så djupt allvar att de i hemlighet börjat späka sig själva? Har de ryggskott? Nej, men skottrygg. Snön har ju fallit i sån mängd att de flesta snöslungor slungat in handduken och hostat ur sig sin sista snöpuff. Plötsligt fanns bara en lösning om man ville få loss bilen eller hämta in tidningen – skotta på riktigt, med skyffel i ena änden och otränade muskler i den andra. Efter några dagar börjar det göra riktigt ont. Och det är då som humöret kollapsar.

Snökaosets nackdelar

Inte bara på grund av smärtan, i en snöig värld finns gott om anledningar att irritera sig. Gångvägarna blir till exempel allt smalare, vilket man tyvärr inte kan säga om de som använder dem. Och eftersom folk går åt olika håll och i olika tempon blir det massor av tillfällen för folk att stöna argt och göra sura omspringningar med tillhörande tjuvtackling.

Och folk som åker tåg blir kvar på ställen de inte vill vara på för alla tåg är inställda eller försenade. I helgen blev Banverket uppringt av en extra ilsken man. Han presenterade sig som självmordskandidat, stående på spåret strax norr om Gävle. Man hinner ju frysa ihjäl, sa han. De flesta blir dock stående på andra ställen. Söderhamn till exempel. Eller rättare sagt en liten ogästvänlig plats strax utanför Söderhamn som man kallat för resecentrum, så Söderhamnarna slipper ha en massa folk i själva stadskärnan. Ingen får dock sin avgång uppskjuten så länge att de hinner slå sig till ro och börja lukta illa. Grundregeln är att man ska skjuta upp tågavgångarna i små intervaller. Men ofta. Helst med en liten osäkerhetsfaktor som gör att tåget lika gärna skulle kunna gå i tid. Idealet är att resenärerna ska stå och huttra på en perrong i permafrost och inte ens våga gå på toaletten för då kanske tåget susar förbi. Frusna och kissnödiga människor är extra arga. Sen får man inte glömma att det där med trängeslilskan gäller naturligtvis även på en iskall perrong och i ett överbelagt och försenat tåg. Länets perronger är kokande konflikthärdar fulla av människor som inte känner annat för varandra än bottenlöst förakt. Det är bara en tidsfråga innan Hans Blix eller Carl Bildt börjar cirkulera på stationerna i fåniga hjälmar och skottsäkra kostymer

Liza Marklund

Ingenting av den där ilskan syns här i Veckebo. Varför, frågar man sig. Är det inte kallt här? Jo, det är det. Är det inte trångt och snöigt? Jomenvisst är det trångt och snöigt. Tycker inte folk illa om att frysa? Jo, de hatar det. Varför surar inte folk ihop Veckebo då? Jo, för att de vet att snart får de förena nytta med nöje. De ser fram emot bokrean som börjar den här veckan. Från och med imorgon kostar Liza Marklund mindre än pellets, och då blir det varmt i stugorna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.