De smarta sakernas Gävle 8/5

2019-05-08

Gävle ska bli en smartare kommun. Det rapporterade P4 Gävleborg i måndags. Nästan ingen har trott att det är möjligt för Gävle att bli smartare, men av olika anledningar. Gävle Kommun har hittat en väg runt det där. Det är inte Gävleborna som ska bli smartare tack och lov. Det är Gävlebornas grejer. Grejerna ska bli smartare genom att kopplas upp på internet. För på internet blir man ju smart. Jag tyckte det lät så smart så jag satte igång direkt, vilket kanske inte var så smart.

Smarta kläder

Jag använder ju redan en smart telefon, där jag till exempel kan se på skärmen vilket väder det är här och nu. Jag kopplade upp mina skor på internet och mina smarta skor fick kontakt med min smarta telefon. Så nu kunde jag se var jag var. Åtminstone så länge jag hade skorna på mig. Jag skaffade även lite smarta kläder som själva kunde boka en tvättid när de blivit smutsiga. Mina smarta jeans tyckte att det var ok att dra över tvättiden en halvtimme för att torka eftersom den som har den följande tiden kan antas komma med torra textilier som först måste tvättas. Tyvärr höll inte grannens smarta örngott med. Det hela eskalerade till en fejd-of-things med arga lappar, där en intelligent penna lade sig i och anmärkte på felstavningar och särskrivningar.

Posörerna

Min kaffebryggare blev också snorkig. Den vägrade brygga vanligt kaffe. Det skulle vara americano, men den kunde inte förklara skillnaden. Det viktigaste var att jag skulle lägga ut bilder av kaffet på Instagram, helst i motljus med skärpan på ytskummet. Min stekpanna ville inte befatta sig med bacon, den skulle ha pancetta. Enligt Google Translate betyder pancetta bacon, men det omvända är inte sant. Jag fattar ingenting men enligt min stekpanna var det för att jag inte är smart nog. Skillnaden är att pancetta får fler likes av stekpannor i de högre prisklasserna.

Provokatörerna

Mikrovågsugnen hamnade i nån sorts åsiktsbubbla. Den skulle bara kolla effekten för att tina kyckling. Innan kycklingen var tinad hade den tappat fokus, förläst sig på alternativmedia och plötsligt var allting en konspiration. Jag tvingades ha kontakten ur. Så fort jag mikrade en Varma Koppen retweetade den nåt taskigt om Greta Thunberg eller försökte dra igång ett drev mot min cykel. Cykeln utvecklades å sin sida till nåt konstigt mischmasch. Den kallar sig numera för en konservativ marxist-feministisk incel-libertarian. Jag hoppas det är för att provocera, för då är det åtminstone nåt som fungerar på den cykeln.

Jag blev tvungen att begränsa skärmtid för kylskåpet när jag upptäckte att lyset var på trots att dörren var stängd. Sen upptäckte jag att ett par strumpor hade använt mitt kort olovligt, och på ett nätcasino av alla ställen. Strax därefter valde mina skor att leva nerkopplat. Så nu vet jag inte var jag är.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.