Ljusdal parkour 24/4

2019-04-24

I förra veckan rapporterade lokala medier att Ljusdals Kommun ska satsa en halv miljon kronor på parkour för att förbättra Ljusdalsbornas hälsa. Jag hade ingen aning om vad parkour var så jag googlade. Det jag läste verkade så trevligt att jag genast lånade P4 gävleborgs kontokort för att ta mig till Ljusdal och prova. Jag gick in på ett konditori och beställde för en femhundring. Det visade sig att jag hade googlat fel. Mitt rättstavningsprogram hade ändrat från parkour till parfait. Gott, men inte så bra för hälsan i de mängderna. Jag tog kaffe till och googlade rätt. Parkour är franska och betyder tydligen hinderbana. Målet är att det ska vara en hinderbana i vanlig stadsmiljö och det gäller att ta sig fram snabbt och helst snyggt. Efter att ha ätit upp min parfait gick jag ut för att testa anläggningen. Jag hittade den inte, och när jag frågade lokalbefolkningen sa de att de inte visste nåt om den.

Kreativ bana

Spännande! De har inte märkt ut hinderbanan, och de har instruerat Ljusdalsborna att inte avslöja var den ligger, så man får hitta fram själv. En utmaning för både kropp och själ minsann! En hinderbana i stadsmiljö borde förstås ligga i ett flervåningshus så jag börjar i första bästa. I början av banan är det en dörr som måste öppnas manuellt. Väldigt bra för bål och armar. Hissen är trasig, så jag blir tvungen att ta trapporna. Längst upp är det en dörr som är låst så jag blir tvungen att ta trapporna ner igen.
Fortsättningen på banan går genom centrala Ljusdal och består av gropar, förhöjda trottoarkanter, bilar som är felparkerade och folk som står ivägen. Tänk vad kreativt att blanda in kommuninvånarna i hinderbanan på det här sättet! När man tacklar sig förbi dem vinkar de med knutna händer, det måste vara en viktig hälsning inom parkour!

Socialt

Jag hade ingen aning om att parkour kunde vara en så social sport! Till sist är det en grupp med tre arga tanter och två personer utklädda i vaktbolagskläder som springer bakom mig för att öka min motivation och hålla mitt tempo uppe. Jag berömmer dem andfått i farten för deras sinnrika parkourbana, och de svarar att det här är inte parkour. Reportaget i lokalpressen handlade om att kommunen tagit ett beslut, inte byggt själva banan. Aha, tänker jag. Parkourens mentala och andliga aspekter. De försöker få mig att tappa fokus och ifrågasätta verkligheten. Till sist lyckas jag gömma mig från mental påverkan inne på en offentlig toalett. Jag får ett meddelande. En röst genom dörren säger med lugn stämma att det är bäst för mig att lämna kommunen.

Svart bälte

Jag tar det som ett tecken på att jag klarat hela banan med beröm. Svart bälte i parkour på första försöket, tänker jag. Inte illa. Men Ljusdals Kommun har tänkt på allt. Som nedvarvning bjuder de på vad jag skulle kalla för mikroparkour. Min telefon börjar pipa och där är fullt av arga meddelanden som är personligt anpassade för att se ut som att de kommer från min chef. Meddelandena påstår att mitt parkourreportage inte är sanktionerat av radion. Jag får stå för kostnaderna själv och har ogiltig frånvaro tills jag är tillbaka på redaktionen och har bett om ursäkt. Dessutom är mitt kort spärrat så jag får lifta hem, och när jag kommit hem har nycklarna trasslat ihop sig med hörlurarna så hårt att jag får sova i trapphuset. Jag gratulerar Ljusdals Kommun till en oerhört intrikat och lyckad parkourbana. Nu är jag väldigt sugen på mer parfait.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.