Vårkänslorna i Söderhamn 10/4

2019-04-10

I förra veckan förstod Söderhamnarna att våren är här. Först hade klockorna ställts om till sommartid och sen var det nån som hade lagt upp en bild på Instagram och det var sol på bilden och fläckvis barmark. Söderhamnarna satte fart: de ställde fram utemöblerna på barmarken, och satte sig för att vänta på sina vårkänslor. Det enda de kände var att de frös.

Statusuppdateringar i vägen


Köld är väl ändå ingen vårkänsla, tänkte Söderhamnarna och undrade hur det kunde komma sig att de blivit så känslolösa. Kanske är det något som ligger i tiden, tänkte de. De skyllde sin känslolöshet på den tekniska accelerationen. En Söderhamnare påstod att han precis hade börjat få en vårkänsla när det pep till i telefonen av en statusuppdatering med nån annans begynnande vårkänsla. En annan Söderhamnare hade inte fått fatt i sin vårkänsla för hon hade börjat fundera på vilken smilie som skulle passa till den och vips var vårkänslan borta.

Lyckligare kommuner

Samtidigt strömmade tecknen in från angränsande kommuner. Där hade de tydligen vårkänslor så det räckte och blev över. Bollnäsborna var enligt uppgift glatt förväntansfulla, uppenbarligen utan anledning. Folk i Axmar hade tydligen kunnat höras småsjungande. Foton från Hudiksvall visade hur varenda en gick omkring och flinade. Nu berodde just den grejen på att Hudiksvallsborna hade sett en bild på det nya tingsrättshuset, men det kunde ju inte Söderhamnarna veta.

Vårkänslor på individuell nivå

Folk i Söderhamn insåg att det här måste de lösa själva. Känslor går inte att köpa, och om det gick så skulle de ändå bara hamna i Hudiksvall. De letade inom sig efter vårkänslor, men det enda de kunde hitta var en känsla av att vara förföljd eller en tanke att det kanske var hål i ena skon. Det dög inte. Söderhamnarna ville ha starka, sprittande känslor. Spontana ryckningar av kärlek eller glädje. De ringde 1177. Är det nån som kan det här med känslor så måste det ju vara vården. Eller inte. Enligt rådgivningssköterskan på 1177 måste man ha Bank-ID för att få full tillgång till vårkänslorna på individuell nivå. De allmänna vårkänslorna hade Region Gävleborg omfördelat så att de knappt förekom i Söderhamns Kommun. En utredning under hösten hade visat att det varken fanns behov eller anledning till positiva känslor i kommunen.

En sprittande känsla

Söderhamnarna blev sura för att de inte fått tillgång till sina känslor. Sen kom de på att surhet var en sorts känsla och eftersom det är vår så borde den väl räknas till vårkänslorna. Det var som att öppna en dammlucka. Söderhamnarna slutade försöka känna sig lyckliga eller hoppfulla. De bara släppte fram sina verkliga känslor och lät dem bli årets vårkänslor. Känslan av skuld och skam fick bli en vårkänsla av skuld och skam. Söderhamnarna kände spontana ryckningar av vårångest och vårhunger – helst efter skräpmat. Vårens känsla av hopplöshet fyllde kommunen för att sakta övergå till en sprittande känsla av likgiltighet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.