Snabblångfredag i Harmånger 17/4

2019-04-17

I andra delar av Gävleborg håller folk på att ladda inför årets stora dag när det gäller återbruk och återvinning: Skärtorsdagen. Inte nog med att folk slutar tidigare på jobbet för att hinna till källsorteringen med diverse brännbart. De klär ut sina barn i avlagda kläder och skickar dem hem till grannarna. Där försöker barnen byta bort pynt som de limmat ihop av uttjänta tops och gamla toarullar mot grannarnas uttjänta godis och ogiltiga sedlar. Det är oerhört förvirrat: Ingen vet riktigt vems ekologiska fotavtryck som är vems, men alla utanför Harmånger verkar nöjda med arrangemanget. Här i Harmånger struntar de i skärtorsdagen. Här laddar de för långfredag.

Makaroner och dålig lukt

Långfredag är en lite hårdare högtid där det gäller att lida ordentligt. Den hårdaste varianten är väl att fira med fasta och flagellanter. Det skulle de prova en gång här i Harmånger, men det blev nåt fel i kommunikationen så de firade med pasta och flatulenter. Också en sorts lidande. En mer hanterbar långfredag är att det ska vara tyst och långtråkigt och länge. Tyvärr hinner de inte med det här i Harmånger, för de har så mycket grejer på gång.

Ingen vet exakt vad det är Harmångersborna har på gång, men nåt måste det vara eftersom de alltid ser ut som att de är i farten. En Harmångersbo är alltid på väg in i eller ut ur sin bil och däremellan ska de bara hämta nåt eller lämna nåt eller säga en grej eller så måste de läsa eller skriva nåt i mobilen så att de varken kan prata eller röra sig innan det är klart. Inget blir nånsin klart i Harmånger men allt är på gång.

Långfredagstävlingen

Det senaste som Harmånger har på gång är alltså långfredagen. Men i Harmånger ska långfredagen gå fort, så att Harmångersborna hinner med lite andra grejer som de skjutit upp och gärna skulle bli klara med. Det är ju ändå helg. Harmånger har utlyst en innovationstävling för långfredagen. Det gäller att komma på det snabbaste sättet att fira långfredag.

De första förslagen som kom in handlade om att ha tråkigt men inte lika länge som en hel långfredag. Kanske en halvtråkig dag, eller en långlunch. Nån kunde berätta nåt man redan hört och komma av sig och börja om ett par gånger. Ett annat spår handlade om att uppleva tråkigheten utan att själv drabbas av den. Tråkighetens sublima upplevelse. Till exempel att man kollar på en långfilm om nån som har tråkigt en hel dag, men man klipper förstås bort de scener där det inte händer nåt. Eller en kortfilm om nån som kollar på långfilmen. Just det spåret mynnade ut i en länk till en sammanfattning av kortfilmen, så kan man ha den på mobilen och verkligen känna hur tråkigt det skulle vara att kolla den länken.

Juryn gillade förslagen men tvingades diskvalificera dem eftersom förslagen var färdigskrivna. Ett förslag skrivet av nån som har tid att bli klar kan inte vara seriöst. Juryn valde istället mellan några bidrag med ofullständiga meningar eller förkortningar. Till sist vann ett bidrag som inte ens skickats in på grund av all stress. Det är inte riktigt klart vad bidraget går ut på och ingen vet vad priset är, men det är på gång. Om det finns nån i Harmånger som har tid att stanna upp för att ta emot det.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.