Lortfjärden inventeras 3/4

2019-04-03

Länsstyrelsens inventering av fisk har kommit igång, och just här i Lortfjärden utanför Långvind har jag hjälpt till. Det var för några veckor sedan som P4 Gävleborg berättade om Länsstyrelsens storsatsning för att kartlägga grunda havsvikar i länet och genomföra en enkätundersökning bland fritidsfiskarna. Jag kände direkt att det här var ett jobb för mig. Jag har jobbat i butik så jag vet hur man inventerar. Jag började med att sätta upp en skylt: stängt för inventering. Sen började problemen.

De svåra fiskarna

Jag vadade ut i viken, men då rörde sig fiskarna. Jag vadade försiktigt ut i viken och upptäckte efter ett tag att seglarstövlar var fel klädval. Men jag bet ihop och stod stilla. Jag räknade så många fiskar jag kunde, sedan skrev jag ner dem på en lista. Det gick inte heller så bra. För det första räknar jag på fingrarna, för det andra använder jag tumvantar. Efter tre fiskar tappade jag listan. Fiskarna flyttade på sig och texten blev oläslig. Jag fick börja om.

Efter att ha hållit på sådär ett par dagar bestämde jag mig för att fokusera på enkätundersökningen bland fritidsfiskarna. Jag satte upp en ny skylt: stängt för enkätundersökning. Stövlarna var fortfarande för blöta och kalla, fiskarna höll sig undan och fast jag skrek ut mina frågor så fick jag inget svar. Det är möjligt att ingen av fiskarna var fritidsfisk, jag var bara där på arbetstid. Jag skrev ner mina frågor på en lapp. Den fisk som ville kunde skriva sina svar på fritiden. Dagen därpå var lappen genomblöt och oläslig. Dessutom hade jag glömt att lämna min penna i viken. Plötsligt kändes inventeringen viktigare och jag fortsatte med den.

Efter två veckor började jag förstå hur viktig den här inventeringen är. Det är ju ingen som helst ordning i länets havsvikar. Åtminstone inte den här. Fiskarna ligger inte stilla såvida man inte spär ut vattnet med ganska mycket bensin. Dessutom är det tydligen flera olika sorters fisk, men de är omärkta. Etiketter fäster inte på fisk, åtminstone inte om de ligger i bensin. Man tvingas lista ut sorten själv.

Det är skillnad på handläggare

För att inte tala om byråkratin. När man känner sig klar med inventeringen och i vanlig ordning vill skicka in inventeringen till Skatteverket är det helt omöjligt att hitta rätt blankett på Skatteverkets hemsida. Och när man ringer Skatteverket och förklarar att man inventerat fiskar i Lortfjärden så får man förklara sig flera gånger, och varje gång säger en handläggare åt sina kollegor att de måste komma och lyssna och varje gång man förklarar blir handläggarna allt fler och allt muntrare tills de säger att man måste ta det direkt med Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens handläggare är inte alls lika muntra. De tycker inte att man ska använda bensin till exempel. Enligt Länsstyrelsens direktiv ska det räcka att inventera en ruta av Lortfjärden, och det ska göras av en riktig marinbiolog. Inte nån stolle på lokalradion. Så här på våren är det inte det lättaste att få upp en ruta av Lortfjärden, men jag var redan blöt och halvt bortdomnad så det var bara att hugga i. Jag fick ner det mesta av min ruta i ett kuvert, och förhoppningsvis hann det fram till Länsstyrelsens marinbiolog innan adressen och frimärkena blöttes bort.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.