Andra Chansen i Ockelbo 27/3

2019-03-27

Ockelbo är bäst i landet. På att skilja sig. Det här rapporterade P4 Gävleborg i fredags, och till en början tyckte Ockelboborna att det var en tråkig nyhet. De försökte komma på sätt att vända trenden. Att få folk att trivas ihop är kanske för mycket begärt men går det att få folk att bita ihop och härda ut? Kanske om kommunen lockar med gymkort eller biobiljetter? Eller om man kunde förbjuda skilsmässa i de lokala ordningsföreskrifterna?

Inhumant

Ockelboborna kom fram till att det vore inhumant att få folk att stå ut med varandra. Det räcker att stå ut med Ockelbo. Istället för att gå mot strömmen kan man gå med den. Tänka innanför boxen, hålla fast i sargen och göra det med emfas. Det är inte varje dag som Ockelbo är bäst, så Ockelboborna bestämde sig för att suga på karamellen och göra det rejält. Först försökte kommunen få fler Ockelbobor att skilja sig, för att säkra sin förstaposition. Kommunen ringde runt till gifta par och pratade om singellivets fördelar: enkel logistik, snabba beslut och full makt över fjärrkontrollen. Socialförvaltningen skickade ut en broschyr med titeln Gräset ÄR grönare på andra sidan. Den var fylld med tips och de viktigaste telefonnumren och blanketterna.

Tänk större

Men det räckte inte. Ockelbo behövde tänka större. Skilsmässorna kan ge Ockelbo nåt som kommunen alltid saknat: karaktär. Det kan locka turister. Ockelbo kan bli skilsmässornas motsvarighet till Las Vegas, ett ställe dit man åker för att skilja sig. Kommunen har utökat sin slogan, från Plats att växa till Plats att växa ifrån varandra. Skilsmässorna kan bli det som Wij Trädgårdar aldrig blev: en populär turistattraktion. Nu har kommunen börjat planera för en skilsmässopark. Den kommer heta Andra Chansen och ska byggas på en åker här vid Finnbacken.

Förberedande

Närmast entrén till Andra Chansen planeras en avdelning för dem som inte riktigt bestämt sig men som behöver en knuff i rätt riktning. En terapeut hjälper till att utveckla dysfunktionella beteenden som missbruk, kontrollbehov och vanligt tjafs. Dessutom finns en tyst avdelning för dem som behöver sluta prata med varandra. Om man istället väljer att bråka tillhandahåller kommunen grejer som man kan kasta omkring sig, och fritt wifi till barnen.

Parken

Parkens stora attraktion blir en drive in där man kan få sina skilsmässopapper bevittnade av en Prins Daniel-imitatör, för den lokala prägeln, Sen kan man ha ett sista gräl innan den slutliga separationen. Det blir dans. Inte bröllopsvals, men vårdnadstwist. En butik säljer specialdesignade flyttkartonger och bäddsoffor. Butiken heter Otrohetsaffären. Tre restauranger kommer att byggas för festerna: en för vardera familj och en för de gemensamma vännerna. Den som är glad över skilsmässan bjuds på trerätters och tårta. Den som är lessen får fri tillgång till glassbuffén och ett par mjukisbrallor.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.