Framtidens grop i Bollnäs 20/3

2019-03-20

I förra veckan stängde Bollnäs Kommun av Stadshusparkeringen. Syftet var att gräva en grop och ta markprover. Nu är hela Bollnäs förändrat men det är knappt så att det märks. Bollnäsborna hade lidit av tristess och enformighet i flera generationer. Allt var som det brukade. Maten smakade likadant, gatorna låg där de alltid legat och folk såg ut som sina föräldrar, som i sin tur såg ut som sina. Det var så enformigt i Bollnäs att den tilltagande tristessen var den största förändringen. Rykten började gå om att det skulle komma något nytt här på Stadshusparkeringen. Luften blev elektrisk av förväntan. Kommunen grävde en grop och då fick folk för sig att det var gropen som var det nya, och så överreagerade de.

Klassgrop

Äntligen blåste förändringens friska fläktar över Bollnäs, tänkte Bollnäsborna. Den där gropen fick representera generationer av undertryckt längtan. Folk vallfärdade till Stadshusparkeringen för att titta på gropen och skåda ner i den ljusnande framtiden. Och där kunde man se lite vad man ville. De politiska partierna såg en grop för tillväxt, entreprenörskap, etnisk rensning, klassanalys eller klimatfrågor lite beroende på ideologi. Bollnäs företagare såg affärsmöjligheter. Här skulle man kunna hitta olja, bygga en ny rulltrappa eller etablera ett nytt köpcentrum. Kulturvännerna såg en ny installation och miljövännerna såg en ny biotop.

En del av gropen

Stadshusparkeringsgropen blev en mytisk plats som inte fanns på kartorna. Den blev en frihetens grop, utan nykterhetskontroller och parkeringsförbud. Alla ville vara en del av den nya gropen. Bollnäs högsta mode blev att ha smutsiga naglar, för då kunde folk tro att man hade varit ner i Stadshusparkeringsgropen och krafsat. Folk började gå omkring i jordiga kängor och med spadar som accessoar. Det ansågs vackert med gropig hy och öppen mun för att det påminde om Stadshusparkeringsgropen. Folk stod med lätt böjda knän för att ge intrycket att de stod i Stadshusparkeringsgropen. Folk som hade hål i öronen hävdade att det inte var ett hål utan två gropar som gick ihop från vardera änden.

Egna gropar

Sen kom Bollnäsborna på att de kunde göra egna gropar och det var ju minst lika modernt. Det öppnade tjusiga salonger där man kunde projektera sin egen grop med hjälp av en markingenjör och en stylist. Man kunde få hem sina markprover i eleganta etuier och Bollnäs mäklare lade ut filtrerade bilder på läckra gropar med tillhörande villa. De som inte hade nån egen tomt började svartgräva på allmän plats. I en vecka pågick ett idogt hackande och pickande och grävande överallt på stadsplanerad mark. Igår kom den stora förändringen. Marken under Bollnäs stad var helt uppluckrad. Bortåt eftermiddagen sjönk hela stan ner ett par decimeter. Snö och slask följde efter. Bollnäs gator ligger kvar där de brukar, bara lite längre ner. Det är exakt likadant, men slaskigare.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.