Sandvikens frigående högstadielärare 13/3

2019-03-13

Alla högstadieskolor i Sandviken har lagt ner. Det var i förra veckan som P4 Gävleborg rapporterade om ett förslag, från en utredning, att lägga ner högstadieskolorna nån gång i framtiden. En kommunal tjänsteman hade precis slutat med nikotin och tyckte att ett förslag var för mycket snack och för lite verkstad. Tjänstemannen drog iväg några välriktade mejl och vips var förslaget verklighet och högstadieskolorna nedlagda. Officiellt läggs de kanske ner senare, men tills vidare är det studiedag eller håltimme beroende på vem som frågar.

Bonuseffekt

Tjänstemannen försvarar det hela med att högstadiet egentligen inte behövs. Det mesta man lär sig i högstadiet är repetition från mellanstadiet och några helt onödiga grejer som linjär algebra och pluskvamperfekt. Möjligen kan det vara nyttigt att lära sig att snacka sig fri från en idrottslektion, få tag på smuggelsprit eller psykiskt bryta ner en springvikarie på under 80 minuter, men de grejerna ingår inte i läroplanen utan får ses som en bonuseffekt.

Storma lugnt

I måndags stormade kommunens högstadieelever ut på gatorna, omöjliga att stoppa. Nåja. De hasade ut på gatorna i det där sega tempot som bara högstadieelever kan få till. De var omöjliga att stoppa men det var mest för att det inte gick att få kontakt med dem. Omedelbart började de ta del av alla fritidsaktiviteter som Sandviken erbjuder. Tre timmar senare var de klara. Istället började de åka moped runt en korvkiosk. Hjulspåren grävde sig allt djupare runt korvkiosken som till sist lossnade och välte omkull. Sen gick de hem och spelade Fortnite och GTA. Tack vare det undgick högstadieeleverna nästa effekt av Sandvikens högstadienedläggning. Frigående högstadielärare.

Frigående lärare

Högstadielärarna hade gärna kunnat sitta kvar i lärarrummet och prata skit om sina elever resten av terminen, men Sandvikens samlade skolvaktmästare stängde av strömmen så det gick varken att göra kaffe eller ladda telefonen. Under tisdagen började därför högstadielärarna röra sig fritt på Sandvikens gator.

Det hördes ett konstigt klafsande och prasslande över hela kommunen. Det var ljudet av fotriktiga skor och buntar med papper. Det dova plastskramlet från whiteboardpennor i fyra färger, varav tre inte fungerar, ekade längs gatorna. Sandvikens medborgare såg hur de frigående lärarna vällde in i samhället. De hade brallorna för högt uppe, de hade nyckeljojo och jättepraktisk och trevlig väska.

Folk förstod att det var något fel på dem, eftersom de inte kommunicerade som vanliga människor. De kunde inte prata med någon utan att sätta sig längst ut på kanten av ett bord och titta folk i ögonen obehagligt länge. De kunde inte säga vanliga datum, utan måste använda veckonummer. De höll alltid huvudet för nära sin samtalspartner och luktade en blandning av kaffe, lunchlåda och magkatarr. Varje samtal pågick i en kvart, sedan var det dags för nästa. Nu hoppas Sandvikenborna att kommunen ska ta hand om de frigående högstadielärarna och ge dem något att göra, annars kommer det att sluta med att alla i kommunen lär sig pluskvamperfekt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.