De semiotiska semlorna i Gävle 6/3

2019-03-06

Igår inföll fettisdagen. I resten av länet var det som vanligt en trevlig dag. Inte här i Gävle. Här blev fettisdagen en dag av hunger och total förvirring. På grund av den förbannade semiotiken, alltså läran om symboler och det de symboliserar.

Symbolläran har blivit den nya grejen i Gävle. Under de senaste veckorna har Gävle tagit intellektuella sjumilasteg. Från att ha varit en kommun där man cyklar på trottoarerna och uteslutande tänker på hockey och snus, har Gävleborna plötsligt börjat fördjupa sig i symboler och semiotik. Och inte bara den förhållandevis enkla lingvistiska semiotiken, utan den mer komplexa postmoderna bildsemiotiken där en skylt med en bild av exempelvis en människa med en tygbit på huvudet kan representera inte bara skylten eller bilden eller människan och tygbiten eller dess hemstad utan en hel uppsättning värderingar som finns inuti betraktarens huvud. En sorts asocial konstruktivism, som sedan ger upphov till känslomässigt engagemang och så kallad materiell argumentation, även känt som att slå sönder grejer.

Ett glorifierat mordvapen

Det var just efter att några Gävlebor slagit sönder en skylt som de kom att tänka på semlor, och vem kan klandra dem för det? Själv går jag omkring året runt och tänker på semlor. Men jag är mest bara sugen på dem. Problemet för Gävleborna var att de började tänka på vad semlorna egentligen symboliserar i ett asocialkonstruktivistiskt perspektiv. Det första de tänkte på var locket, alltså ett försök att täcka över nånting eller hålla någonting instängt. Det är ju motsatsen till frihet. Ovanpå locket är det pudersocker som kan symbolisera både olagliga droger och mjäll. Två dåliga grejer till alltså. Grädde ger ju upphov till hjärt- kärlsjukdomar och borde därför symbolisera en sorts slug och lågintensiv biologisk krigföring. Gräddkransen är ett glorifierat mordvapen som i sin tur omsluter mandelmassa. Mandelmassa slutar på “massa” och vad börjar på “massa”? Jo, “massaker” förstås. Vetebullen har fått sitt huvud avskuret och sitt innanmäte utslitet för att ge plats för den här osmakliga våldsorgien.

Måltavla

Det spelade ingen roll att förklaringen var krystad, Gävleborna blev upprörda. Semlan är ond. Samtidigt är semlan god när man smakar på den. Gävleborna kom fram till att problemet med semlan är bilden av semlan eftersom en bild av en semla inte smakar lika gott som en semla. Det vet de av erfarenhet. Gävlebornas nya måltavla blev därför bilder av semlor.

Bilder av semlor angreps och förstördes. Gävles konditorier blev rädda att utsättas för hatkampanjer. Breven man får är alltid så illa formulerade. Det tar timmar att gå igenom stavning och syftningsfel för få fram nåt som samtidigt är både begripligt och hotfullt. Den tiden har inte konditorerna så här i semmeltider. Istället säljs semlorna under disk och i täckta kartonger. De kallas inte ens för ”semlor”. Vill man ha en semla måste man beställa en ”mjuk skorpa”. Men för att inte dra till sig uppmärksamheten har inget konditori gått ut med den här informationen. Gävleborna är omåttligt sugna på semlor, men de går inte att få tag på. Istället gör alla konditorier reklam för mjuka skorpor. Själv har jag köpt tolv mjuka skorpor hittills. Det gäller att passa på innan de börjar symbolisera nånting.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.