Flykten från Ramsjö 27/2

2019-02-27

X-trafik har ställt in bussen mellan Ramsjö och Ljusdal på lördagar. Det här meddelade P4 Gävleborg i helgen, och det var tur. Bussturerna har varit inställda sedan i höstas men det har inte Ramsjöborna fattat. De har trott de missat lördagsbussen på grund av glesa avgångar, otur eller bristande fokus. Hade inte P4 Gävleborg berättat sanningen hade Ramsjöborna stått uppklädda och huttrat på busshållplatsen ytterligare en lördag. Nu gick de istället hem och ringde till X-trafik för att klaga. Tack och lov är det varmare i en telefonkö.

Fackligt krav

Varför har lördagsbussen ställts in? Det beror förstås på Ramsjöborna, som inte kan uppföra sig. De tar för lång tid på sig att betala, de bråkar om vem som ska få plinga och vem som ska sitta längst bak. De pratar med busschauffören under färd, frågar om vi är framme snart och när busschauffören surnar till börjar de sjunga den där sången om att en busschaufför är en man med glatt humör. Till sist krävde facket att chaufförerna skulle få slippa det där åtminstone på lördagar.

Ramsjöfri lördag

I Ljusdal har de Ramsjöfria lördagarna blivit ett populärt jippo. Förut när lördagsbussen gick, brukade man vara tvungen att visa hänsyn till Ramsjöborna som kom på besök. De gick långsamt med öppna munnar och stirrade på den täta bebyggelsen och det elektriska ljuset. De stod med näsorna tryckta mot Ljusdals skyltfönster. Vintertid fastnade de och måste ångas bort. De Ramsjöbor som inte fått plinga måste tröstas och erbjudas att få trycka på knappen vid övergångsstället. Nu passar Ljusdalsborna på att ha riktigt roligt på lördagar. Det bjuds på smörgåstårta och det är halva priset i alla butiker. Gratis ballonger, fyrverkerier och parad med storband är standard på de Ramsjöfria lördagarna.

Ett streck och en plan

Ramsjöborna har kvar sin plats i telefonkön, men samtidigt har de inte gett upp drömmen om frihet. De ristar in ett streck i väggen för varje dag i fångenskap. Hittills är det ett streck för i lördags, men man har börjat diskutera om det är okej att rista in streck för varje lördag som passerat sedan den nya tidtabellen började gälla. Annars kan man lätt tro att det där strecket är en oavsiktlig repa. Förutom strecken har Ramsjöborna börjat smida listiga planer för att fly.

Hemlig tunnel

Ramsjöborna har börjat anlägga en hemlig tunnel från Ramsjö till Ljusdal. Varje lördag kommer de att gräva på tunneln i hemlighet. De har skaffat byxor med extra stora fickor så att de kan smuggla iväg grus utan att nån märker det. De har lånat böcker om geologi för att lista ut hur de ska förlägga tunneln. De har satt upp en filmaffisch framför öppningen och de gräver med matskedar för att inte dra till sig uppmärksamhet. I lördags lyckades de krafsa sig fram ett par decimeter. Hade bussen varit inställd alla dagar i veckan så hade flykten gått betydligt fortare, men Ramsjöborna hoppas att farten ska öka när de fått lite rutin och när tjälen gått ur marken. Med lite tur kommer tunneln vara klar innan de kommer fram i telefonkön.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.