Växtspionaget i Lingbo 20/2

2019-02-20

I helgen kunde lokaltidningarna i trakten berätta om hur Länsstyrelsen ska bekämpa problemet med den invasiva växten jättebjörnloka i Gävleborg. Tack vare ett nytt EU-direktiv får Länsstyrelsen befogenhet att gå in i privata trädgårdar och bekämpa växten. Här i Lingbo har Länsstyrelsen startat ett pilotprojekt, och det har redan urartat.

Bara växter

Först övertolkade Länsstyrelsen sina befogenheter och trodde att de fick bekämpa allt som håller på att ta över i Lingbobornas trädgårdar. De anmälde villaägare till höger och vänster för soldäck, utemöbler i plastrotting, studsmattor och rostiga spaljéer. Men tydligen gäller direktivet bara växter.

Sociala medier

Länsstyrelsen bestämde snabbt att kampen mot jättebjörnlokan måste föras på alla plan, och främst i sociala medier. Så de startade en propagandaavdelning med syfte att misskreditera jättebjörnlokan och bilda opinion. Redan i söndags fylldes den sociala plattformen Twitter av anonyma konton som ifrågasatte jättebjörnlokans motiv och ställde den mot svaga grupper. Den bildbaserade plattformen Instagram svämmade över av elaka nidbilder av jättebjörnlokor och kritiska Facebookgrupper växte upp som svampar. Nyhetsmediernas kommentarsfält handlade nästan uteslutande om jättebjörnlokans problematiska roll i samhället. Även andra flockblommiga växter misstänkliggjordes och stämningen blev hätsk.

Trädgårdarnas DDR

Till en början försökte Länsstyrelsen kartlägga jättebjörnlokan genom avlyssning. Ingenting hördes, så Länsstyrelsen bytte till satellitövervakning. Tyvärr är det lättast att känna igen en jättebjörnloka från sidan, och Rymdstyrelsen vägrade flyga satelliterna så lågt att en sådan vinkel var möjlig. Istället har Länsstyrelsen fått lita till äldre metoder: angiveri och spionage. Lingbo har blivit en trädgårdarnas DDR. Människor tittar in på varandras tomter och skvallrar till Länsstyrelsen så fort de ser nåt misstänkt. Man vet aldrig vem man kan lita på. Länsstyrelsen kan dyka upp nattetid för att ställa några frågor. Pelargoner förs bort för vidare undersökning.

Maskering

I måndags började Länsstyrelsens agenter gå in i trädgårdar förklädda till tagetes. De blev omedelbart avslöjade eftersom det är en ettårig sommarväxt och det är ju mitt i vintern. Nästa strategi blev därför att maskera sig till perenna växter. Även den strategin övergavs. Perenner står ju stilla så länge. En agent utklädd till Rhododendron förfrös en tå och skyddsombudet fick stoppa det hela. Två agenter som enligt uppgift maskerat sig till pelargoner saknas fortfarande. Inte ens försöket med att klä ut sig till tidiga vårlökar fungerade. Två agenter klädde ut sig till snödroppar men fick problem med en närgången hund. En tredje agent hörde fel och klädde ut sig till vinterdäck.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.