Lokala fotbollsföreskrifter i Ljusdal 13/2

2019-02-13

När fotbollstältet i Ljusdal i fredags rasade ihop för tredje gången fick Ljusdal nog. När tältet byggdes kändes det som en bra idé att spela fotboll i tält eftersom man slipper ta hänsyn till det dåliga vädret. Det blir alltid dåligt väder när man ska spela fotboll i Ljusdal. Men när tältet sjunker ihop så känns det tyngre än de flesta högtryck. Dessutom blir det svårare att både passa och se de andra spelarna ju längre ner tältduken sjunker.

Andra lösningar

Ingen vill ju spela fotboll under såna förutsättningar, så lördagens match i Svenska Cupen fick flyttas till Gävle. Ljusdals Kommun håller just nu på att förhandla med Trafikverket om att byta vägar med varandra. Kommunen föreslog att man kunde låta hela kommunen flytta runt i enlighet med matcherna i Svenska Cupen. Trafikverket sa nej, det är en för stor administrativ apparat och dessutom blir det bara hemmamatcher.

Då började kommunen titta på andra lösningar. Om ett tält är för bräckligt kanske man skulle kunna spela fotboll i en tillräckligt stor husvagn? Eller spela fotboll på korrespondens? Ju mer kommunen funderade desto mer komplex blev frågan. Problemet med fotbollen är inte lokalerna. Det är inte ens vädret. Problemet med fotbollen är fotbollen. Sporten har inte utvecklats i takt med tiden.

En svunnen tid

Fotbollen kommer från en svunnen tid då vi hade öppna ytor och tydliga årstider. Förr i tiden spelade man bandy på vintern, sen var det uppehåll en vecka medan isen smälte varpå man spelade fotboll tills det frös på igen. Men vi har slutat med årstider nu. Istället har vi olika grader av slask med tillfälliga avbrott för snökaos eller brinnande inferno. Samtidigt punktmarkerar byggbranschen alla öppna ytor. Om byggbranschen ser en öppen yta idag så bygger de lägenheter där. Enda sättet att få idrotta på en plan är att låta byggbranschen bygga en hall eller åtminstone ett tält.

Den nya fotbollen

Det är för jobbigt att ändra klimatet eller marknaden så istället har Ljusdal valt att ändra fotbollen. Kommunen har lagt in nya regler för fotboll i de kommunala ordningsföreskrifterna. Fotboll spelas inte längre på nån plan, det spelas på vägen mellan hemmet och jobbet. Det spar tid. Fotboll är inte längre nån lagidrott, det är alla mot alla. Det stärker individualismen. Fotboll spelas inte längre med nån boll. Istället föser man två barn i förskoleåldern framför sig. De ska ändå lämnas av halvvägs mellan hemmet och jobbet och lyckas det kan det räknas som mål. Fotboll är en målfattig idrott där taktiken och förflyttningarna är det intressanta. Det gäller att ta på rätt kläder för att kunna röra sig i maximal hastighet. Det kan vara snöskor, eller gummistövlar eller lågskor. Det är broddar på om det är is, för att inte halka. Det är broddar av om det är asfalt, för att inte låta som Fred Astaire. Precis när man gör mål ska det vara blå plastskydd på skorna för att inte skita ner på golvet. Plastskydden måste tas av innan man springer vidare och gör målgester annars halkar man oavsett väder. Efter ett par såna matcher börjar man längta efter att få sparka på en boll i ett hopsjunket tält.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.