Bidragsnaturen i Björnåsen 6/2

2019-02-06

Naturen har fått det kärvt. Inte nog med all snö som faller och den näst intill obefintliga snöröjningen i naturen. Länsstyrelsens budget för bidrag till naturreservat har sjunkit kraftigt. Det här har fått stora konsekvenser i de fattigaste delarna av naturen. Ett område som Björnåsen till exempel. Här har naturen levt på statliga bidrag i flera generationer. Man kan prata om ett nedärvt bidragsberoende.

Tacosås

Det är inte en kotte som har jobb. Både flora och fauna bara förökar sig utan att ge tillbaka till samhället. Vi är bara i början av månaden, men pengarna är redan slut. Vissa delar av naturen i Björnåsen har börjat leva på sånt som finns längst bak i kylskåpet — tacosås och gammal kapris. Eller köpa rabatterad kattmat på kredit. Andra delar samlar pant och gamla fimpar. Om ingenting händer snart måste naturen börja leva av …naturen.

Självförvållat

Hur har det blivit så här? Ja, många hävdar att naturen i Björnåsen har sig själv att skylla. Bidragen har gått till dåliga konsumtionsvanor. Naturen har köpt hemelektronik på avbetalning, tagit SMS-lån för att flyga till Thailand och handlat färdigmat eller halvfabrikat istället för att laga mat själv. Vissa hävdar att naturen här i Björnåsen borde lägga upp en budget och se över sin situation. Att det är dags för naturen att börja ge tillbaka. Skaffa dubbla jobb och arbeta sig ur situationen. Björnåsen behöver stärka sin tillväxtkurva och göra sig själv attraktiv för arbetsgivare eller ännu bättre: investerare. Andra tycker att naturen borde organisera sig. Gå ut i strejk eller åtminstone demonstrera. Sätta sig vid förhandlingsbordet. Ta makten över de egna produktionsmedlen och föra en solidarisk kamp för bättre villkor.

Downshift

Annars finns ju delar av naturen som har gjort det till en skön grej att ha lite pengar. Naturreservaten i södra Sverige downshiftar, går ner i arbetstid och tar det lugnt. Gör veganska långkok och har skägglav. Hittar fantastisk design på second hand och åker på cykelsemester. Men här i Björnåsen sitter naturen mest i en soffa och glor. Spelar TV-spel och gömmer sig för kronofogden eller misshandlar varandra.

Skjutningar

Naturen i Björnåsen lever i ett utanförskap som är svårt att bryta. Det finns en hopplöshet i att naturen har sin gång. Svaga grupper ställs mot varandra. Vissa insekter går ihop i gäng och angriper träd utan att nån reagerar. Ibland kan det falla ett träd i skogen och det är som att det inte hörs. Det förekommer skjutningar i naturen, och även om vissa påstår att det är nån utifrån så verkar inte det särskilt sannolikt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.