Torsken rycker upp sig 30/1

2019-01-30

I helgen rapporterade P4 Gävleborg om läget med de svenska fiskbestånden. Som vanligt ser det dystert ut, och allra mest dystert är det för torsken. Jag åkte till havet utanför Kusön för att ta reda på mer. Det visade sig vara värre än jag trott. Det är jättedystert för torsken. Inte nog med att ekosystemet är i obalans. Det är jättekallt i vattnet. Det är nästan ingen mottagning. Det är mörkt och så tyst att man kan höra en ål falla. Som Östersjötorsk går man alltid med känslan att man borde blivit Atlanttorsk istället. Det hade inneburit större möjligheter att resa, se sig om och utvecklas.

Stigmatisering

Den turbulenta hösten med regeringsbildningen och höstbudgeten blev en extra stress för torsken. Arbetsmarknaden ser ju ut som den gör och för den som inte är studiemotiverad finns nästan inga meningsfulla åtgärder i Östersjön. Utbudet av fritidsaktiviteter är så gott som obefintligt, särskilt så här på vintern. Många torskar lider också av att sammanblandas med förövare i koppleribranschen, ett svårt stigma att bli av med.

Svårdeppat

Tyvärr går det inte att leva ut dysterheten på samma sätt som jag själv gjorde under min mest dystra period i livet. Hål i öronen går ju inte för en torsk. Kajal under ögonen fäster inte. Stora kängor är hopplöst att hitta i rätt storlek. Det går inte att sitta på fik, dricka kaffe och kedjeröka. Kaffet blir för blaskigt och rökförbudet på restauranger gäller hela EU, även Östersjön. Flipper och TV-spel får kortslutning. Chips mjuknar och sältan blir fel i det bräckta vattnet.

Överpeppat

Det här hindrar inte Länsstyrelsen från att försöka peppa torsken. De kör ut båtlaster med fritidsledare och kuratorer på Östersjön. Kuratorerna sitter bara och stirrar och väntar på att torsken ska uttrycka ett mål så det går att koppla in KBT. Eller flippa ur så det går att klistra på en bokstavsdiagnos. Fritidsledarna kastar i gratis kondomer och soffgrupper och varma mackor och guppar omkring med gitarrer och spelar glada låtar. Men rätt som det är råkar nån fritidsledare riva av låten “Du borde köpa dig en tyrolerhatt bara därför att få det lite glatt”, och Tyrolen låter nästan som trålen och det är alltid nån torsk som har jobbiga erfarenheter av en trål och stämningen blir dystrare än nånsin.

Glad som en lax

Havs- och Vattenmyndigheten har det högsta ansvaret för situationen och de jobbar målinriktat. De ser dysterheten som självförvållad och använder ekonomiska incitament för att bryta utanförskapet i ett projekt de kallar för Glad som en lax, med undertiteln Ryck upp dig, annars gör någon annan det. Torsken erbjuds coachning och en introduktion i entreprenörskap. Den som vägrar får inga bidrag. Den som ställer upp behöver inga bidrag.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.